De vijfde ziekte is over het algemeen een milde ziekte. De vlekjesziekte wordt veroorzaakt door het Parvo B19-virus en komt bij kinderen vooral voor in het voorjaar.
Mogelijke ziekteverschijnselen:
Wanneer de ziekte begint zijn de vlekjes het beste te omschrijven als 'vlindervormig'. De vlekjes verdwijnen meestal na een week, maar kunnen nog gedurende een aantal weken terug komen. Dit gebeurt dan bijvoorbeeld na een warme douche, bij kou, bij inspanning of opwinding. Deze vlekjes zijn over het algemeen weer snel verdwenen. Echt ziek voelen de kinderen zich meestal niet.
Besmetting van het virus
Het virus komt in de lucht door praten, hoesten en niezen. Wanneer deze druppeltjes worden ingeademd kan iemand besmet raken. Iemand die de vijfde ziekte doormaakt kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat de ziekteverschijnselen ontstaan totdat de huiduitslag optreedt. Lang niet iedereen wordt ziek na besmetting met het virus. Wanneer er wel ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat 1 tot 3 weken na de besmetting. De vijfde ziekte is niet erg besmettelijk. Het wordt vooral overgedragen door intensief of langdurig contact, bijvoorbeeld in een gezin, crèche, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school.
Extra risico bij zwangeren
Iedereen die de vijfde ziekte niet heeft gehad kan besmet raken en ziek worden. De meeste volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Krijgt een vrouw in de eerste helft van de zwangerschap de ziekte, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Er bestaat een kleine kans (ongeveer 9 procent) op een miskraam of een doodgeboren baby. Meestal verloopt de zwangerschap normaal en ondervindt de baby geen gevolgen. Een zwangere vrouw waarvan een gezinslid de vijfde ziekte heeft, moet contact opnemen met de arts. Dit geldt ook als het vermoeden bestaat dat de vrouw is besmet met het virus.
Behandeling
Het is niet nodig om de vijfde ziekte te behandelen. Neem contact op met de arts wanneer het vermoeden bestaat dat het kind de vijfde ziekte heeft, deze kan bepalen of het daadwerkelijk om deze ziekte gaat. Dit kan belangrijk zijn, omdat de vijfde ziekte voor zwangeren vrouwen een klein risico vormt.
Het kind is al besmettelijk voordat het ziek is en kan daarom, als het zich goed voelt, gewoon naar school, crèche, peuterspeelzaal, etc. Het is mogelijk dat het kind al andere kinderen heeft besmet en daarom helpt thuishouden van het zieke kind niet om verspreiding te voorkomen. Het is wel aan te raden om de leiding op de hoogte te stellen. Deze kunnen andere ouders op de hoogte stellen, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen van de vijfde ziekte bij hun kind(eren) of bij een eventuele zwangerschap.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Verkoudheid · Waterpokken · Zesde ziekte · Kinderziektes · De Bof · Hersenvliesontsteking · Kinkhoest · Krentenbaard (Kinderzeer) · Mazelen · Rodehond · Roodvonk