Bij baby's en kleine kinderen kan de temperatuur snel oplopen. Als dit gebeurt kan je kindje een toeval krijgen. Een dergelijke toeval wordt een koortsstuip (koortsconvulsie) genoemd. Over het algemeen komen deze koortsstuipen alleen voor bij kleine kinderen, meestal in de leeftijd van ongeveer 3 maanden tot 5 jaar. De duur van een koortsstuip is meestal niet langer dan 10 minuten. Er wordt vaak gedacht dat er een relatie is tussen koortsstuipen en epilepsie, maar dit is niet juist.
Zoals gezegd kan de temperatuur van een kind erg snel oplopen. Het kan zelfs zo zijn dat je nog niet had gemerkt dat je kind koorts had. Een koortsstuip ontstaat meestal al in de beginfase van een ziekte. Doordat de koorts zo snel oploopt kan je kind een koortsstuip krijgen.
Plotseling ontstaan er (heftige) trekkingen in de armpjes en beentjes van je kind. Je kind kan soms even stoppen met ademhalen, of krijgt juist een onregelmatige ademhaling. Dit kan enkele minuten aanhouden, soms wel 10 minuten.
Als de koortsstuip over is, is je kindje meestal nog een poosje suf en/of verward. Je kind kan ook onrustig zijn en mogelijk gaan huilen.
De diagnose De diagnose wordt gesteld op basis van een aantal punten:
- de (hoogte van de) koorts;
- de leeftijd van je kindje;
- andere ziekteverschijnselen.
De arts zal je kind graag willen onderzoeken om er achter te komen wat de oorzaak van de (hoge) koorts is. Meestal is een onschuldige infectieziekte de boosdoener en is er verder geen onderzoek nodig.
Wanneer volgt er wel extra onderzoek? - wanneer de koortsstuip optreedt bij een baby jonger dan 3 maanden;
- wanneer de koortsstuip optreedt bij een kind ouder dan 5 jaar;
- wanneer de koortsstuip langer duurt dan 15 minuten;
- wanneer de trekkingen zich beperken tot 1 deel van het lichaam, bijvoorbeeld 1 been of 1 arm;
- wanneer een kind meerdere koortsstuipen kort achter elkaar heeft.
De behandeling Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat een kind zichzelf niet verwondt tijdens een koortsstuip. Zorg ervoor dat een kind zich niet kan stoten.
Om ervoor te zorgen dat een kind zich niet gaat verslikken, kan het het beste op de zij liggen.
Medicatie Vaak laten ouders een arts komen, als ze zien dat hun kind een koortsstuip heeft. Meestal is de aanval weer voorbij tegen de tijd dat de arts is gearriveerd. In een enkel geval is de koortsstuip nog niet over en geeft de arts het kind medicatie, via de anus. Dit is vloeibare Diazepam en werk het snelst.
In de meeste gevallen komt een koortsstuip maar één keer voor. Er is ongeveer 30% kans dat de koortsstuip zich herhaalt tijdens deze of een volgende periode met koorts. Het geven van paracetamol heeft geen effect op het voorkomen van een koortsstuip.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Koorts
Gerelateerde topics