Gefeliciteerd met de geboorte van je baby!
Je baby kan wat vruchtwater hebben binnengekregen. Hierdoor kan het de eerste dag wat misselijk zijn en soms wat spugen.
Soms hebben baby's een bult op het hoofdje. Deze bult is veroorzaakt door het persen en door de aanpassing van het hoofdje aan het nauwe geboortekanaal. De bult is na een paar dagen weggetrokken.
De baby is altijd gewend geweest aan een temperatuur van 37 graden. Het is belangrijk om de baby warm te houden, bijvoorbeeld door de baby op je borst te leggen. De baby moet nog flink wennen aan de temperatuurverschillen, dus aan de nieuwe koudere omgeving. De normale lichaamstemperatuur van een baby is tussen de 36,5 en 37, 5 graden.
Heb je voor borstvoeding gekozen, leg je babytje dan zo snel mogelijk na de geboorte aan. Het eerste uur na de geboorte zijn babytjes goed wakker en alert. Een heel geschikt moment dus om je kleintje voor het eerst aan de borst te leggen.
Beperk de voedingen niet. Het is heel normaal dat een pasgeborene elke twee uur (of soms zelfs vaker) aangelegd wil worden. Hoe meer je je kleintje aan de borst laat drinken, hoe sneller de melkproductie goed op gang zal komen. Lees meer op Infoforum > Borstvoeding > Aanleggen en op http://borstvoeding.aardig.be.
Geef je flesvoeding, dan mag je kleintje iedere 3 uur 10 tot 15 cc drinken. Dit lijkt erg weinig, maar de darmen van de baby moeten nog gaan werken en de baby moet dus langzaam wennen aan de voeding.
De zwarte ontlasting die baby's in het begin hebben heet meconium. Smeer de billen van de baby in met een vette zalf bij het verschonen van de luier, zo krijg je het meconium er makkelijker af.
Bij de geboorte van een dochtertje is het belangrijk om te weten, dat het meisje een beetje bloed kan verliezen uit haar vagina. Dit wordt pseudo-menstruatie genoemd en wordt veroorzaakt door de hormonen die ze van de moeder heeft meegekregen.
Na een normale bevalling mag je, als je het prettig vindt, al snel onder de douche. Vind je het niet prettig, omdat je bijvoorbeeld te moe bent, dan kun je je ook op bed laten wassen door de kraamverzorgster (of verpleegkundige, mocht je in het ziekenhuis bevallen).
Het is heel belangrijk om zo snel mogelijk na een bevalling te plassen. Dit is omdat een te volle blaas kan verhinderen dat de baarmoeder zich samentrekt. Hier kun je extra bloed door verliezen. Het is heel normaal dat alles wat raar en pijnlijk aanvoelt van onderen. Hierdoor voel je niet altijd de drang om te gaan plassen, maar je blaas vult zich juist meestal snel na de bevalling. Dit komt mede door al het extra vocht dat je in de zwangerschap bij je had, dit wil nu weer snel uit je lichaam.
De eerste dagen kun je flinke stolsels verliezen. Daar kunnen zelfs stolsels tussen zitten van wel 10 cm groot, dit is allemaal niet verontrustend. Het is echter wel belangrijk dat je na het verliezen van een groot stolsel niet blijft doorbloeden. Na het verlies van een dergelijk stolsel, is het normaal om druppelsgewijs bloed te verliezen. Verlies je straaltjes bloed, geef dit dan meteen door aan je kraamverzorgende, of verloskundige (of aan de verpleegkundige, mocht je in het ziekenhuis zijn bevallen).
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Kraamperiode · De 1ste nacht · De 2de Kraamdag · De 3de Kraamdag · De 4de Kraamdag · De 5de Kraamdag · De 6de Kraamdag · De 7de Kraamdag · De 8ste Kraamdag · De Kraamman