Veel nieuwe ouders vinden het een beetje eng om voor het eerst alleen te zijn met de baby en dat is absoluut normaal. Volg je moederinstinct en je intuïtie, je zult zien dat het allemaal goed gaat. Vaak heb je al veel goedbedoelde adviezen gekregen over wat je allemaal moet doen en wat vooral niet. Laat je er vooral niet door gek maken. Vergeet ook niet, dat zo'n allereerste nacht ook erg bijzonder is.
Veel baby's zijn de eerste uren na de geboorte al erg alert. De baby kijkt in het rond en neemt alles in zich op. Hierna vallen ze meestal een paar uur in slaap. Ze zijn moe van de bevalling en alle indrukken die ze in de eerste uren daarna hebben opgedaan. Zodra de baby wakker wordt en alleen is, is de kans dat het gaat huilen groot. Dat is ook niet raar, als je bedenkt dat de baby zich negen maanden lang, lekker warm en beschermd heeft gevoeld. Plotseling is dat allemaal weg. De geluiden die zo vertrouwd waren, de hartslag van de moeder en het gerommel van haar darmen, zijn er niet meer. Voor de baby is het fijn om in het wiegje naast de ouders te kunnen slapen, om zo te kunnen wennen aan de nieuwe wereld. Juist omdat de baby vaak wakker is, voelt het zich veilig, dicht in de buurt van de ouders. Laat de baby uit veiligheidsoverwegingen liever niet tussen jullie in slapen.
Over het algemeen slaapt de nieuwe moeder in de eerste nacht maar weinig. En dit is niet alleen omdat ze druk is met de baby. Als je net bent bevallen, ben je erg onder de indruk van alles wat je hebt meegemaakt. De bevalling wordt vaak een paar keer herbeleefd. En dan is er nog het besef dat de baby er nu na negen maanden echt is. Dit maakt dat je klaarwakker kunt zijn.
Moet je 's nachts naar het toilet, dan kun je het beste je partner wakker maken. Het kan soms voorkomen dat je plotseling erg duizelig wordt of zelfs flauwvalt. Doe de deur niet op slot.
Huilende baby's zijn vaak te troosten door ze bij jou, of je partner, op de borst te leggen. Borst tegen borst, de dekens over het ruggetje. Honger hebben de meeste baby's de eerste dag niet zo veel. De baby heeft voldoende reserve meegekregen vanuit de baarmoeder. De zuigbehoefte is er echter vaak wel. Geef je je kleintje borstvoeding, dan kan je gerust elke zuigbehoefte sussen met de borst.
Als je borstvoeding geeft is het goed om de baby regelmatig aan te leggen. Dat stimuleert de melkproductie. Ook als je flesvoeding geeft, mag je je baby natuurlijk een beetje voeden als deze huilt.
Als je de baby hebt gevoed en het huilen houdt aan, probeer dan of het helpt om je pink in het mondje van de kleine te stoppen. Geef je borstvoeding, dan mag je de baby gerust weer aanleggen. Totdat deze tevreden en voldaan weer in slaap valt.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Kraamperiode · De 1ste Kraamdag · De 2de Kraamdag · De 3de Kraamdag · De 4de Kraamdag · De 5de Kraamdag · De 6de Kraamdag · De 7de Kraamdag · De 8ste Kraamdag · De Kraamman