De baby gaat niet direct na de geboorte in bad, zo krijgt het huidsmeer de kans om nog in te trekken. Vandaag zou je baby in bad mogen, maar het hoeft niet. Baby's vinden het fijn om in bad te gaan, ze krijgen het heerlijke gevoel even terug van het warme water in de baarmoeder. Haal je de baby uit het badje, dan is de kans groot dat hij hard gaat huilen, van de kou. Ook al heb je ervoor gezorgd dat kamer lekker warm is, voor de baby is het toch kouder dan hij gewend was in de baarmoeder. Je kunt wat hydrofiele doeken voorverwarmen, die je gelijk om de baby heen kunt slaan.
Het is heel normaal dat je baby een beetje gewicht verliest in de eerste dagen na de geboorte.
Bij borstvoeding is het belangrijk dat de baby de borst goed in het mondje neemt, met een grote hap. Zo neemt hij niet alleen de tepel, maar ook een groot stuk van de tepelhof in zijn mondje. Laat de baby niet enkel op je tepel sabbelen, want dan heb je snel last van tepelkloven. En die zijn vaak erg pijnlijk.
Geef je de baby flesvoeding, dan mag hij vandaag 20 tot 25 cc per voeding hebben.
Ook vandaag kan je baby zich nog misselijk voelen, al is het vaak al een stuk minder dan op de eerste dag.
Mocht jij op de eerste dag nog te moe zijn geweest om een douche te nemen, op de tweede dag voel je je vaak al een stuk beter. Van een douche kun je ook lekker opknappen. Je kunt ook zittend een douche nemen, bijvoorbeeld op een plastic stoeltje. Schroom niet om je eventueel door de kraamverzorgende of je partner te laten helpen.
Vandaag kun je nog steeds stolsels verliezen. Ben je gehecht, probeer dan op beide billen te zitten en zo min mogelijk op je heupen. Het kan flink pijnlijk zijn om goed op je billen te zitten, maar als je het niet doet, dan rem je het ontstaan van zwellingen niet goed af. Bovendien bevorder je (als je op je billen zit) de genezing van de knip en/of het scheurtje.
Op de tweede dag zul je waarschijnlijk nog geen ontlasting krijgen. Dit komt omdat de bevalling de darmen heeft leeggeperst. Het kan ongeveer vier dagen duren, voor je weer ontlasting hebt.
Ook voor de nieuwe vader is het verstandig om een paar uur bij je te komen liggen. Ten eerste zal ook hij behoorlijk moe zijn van alle gebeurtenissen en emoties. Bovendien gebeurt er heel veel en is er daarbij vaak ook nog visite. Jullie hebben die eerste dagen een druk programma. Maak dus bewust tijd voor rustmomentjes af en toe.
Natuurlijk staat de kraamvisite te popelen om de nieuwe wereldburger te ontmoeten en jullie te feliciteren, maar maak het niet te gek en denk ook aan jezelf. Het is niet raar als je tegen de visite zegt dat je moe bent en de baby nog moet voeden. Niemand zal vreemd opkijken als je ze verzoekt weg te gaan. Probeer voor het slapen gaan nog wat tijd met je partner door te brengen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Kraamperiode · De 1ste Kraamdag · De 1ste nacht · De 3de Kraamdag · De 4de Kraamdag · De 5de Kraamdag · De 6de Kraamdag · De 7de Kraamdag · De 8ste Kraamdag · De Kraamman