De derde kraamdag is meestal een wat rustigere dag. Je voelt je waarschijnlijk alweer een stukje fitter. En je bloedverlies kan al wat afnemen.
Sommige baby's kunnen een beetje geel zien.
Je zal merken dat de borsten wat gaan stuwen.
Geef je borstvoeding, dan zal de voeding vanaf vandaag meestal goed op gang komen. Leg je baby aan bij de eerste hongersignalen: wakker worden, op de handjes sabbelen, smakgeluidjes maken, zoekend rondkijken, mondje zoekend opensperren.
Mocht je beginnende tepelkloven hebben, hou je tepels dan zo droog mogelijk. En let erop dat je je babytje goed aanlegt. Het mag niet alleen op de tepel sabbelen, maar moet ook een groot deel van de tepelhof mee in de mond nemen.
Mochten je borsten veel lekken, dan is het bij tepelkloven beter om borstschelpen te dragen dan borstcompressen. De kompressen blijven namelijk vochtig en dit maakt de huid week. Waardoor je sneller kans hebt op kwetsuurtjes. Ook is het voor de genezing van kloven goed om met blote borsten te slapen. Zo kunnen de tepels goed drogen aan de lucht. Dat bevordert de genezing.
Bij het geven van flesvoeding is het belangrijk om je borsten zoveel mogelijk met rust te laten. Draag hiervoor een goed passende, ondersteunende beha. Zet de douchekop liever niet op je borsten tijdens het douchen. Dit stimuleert namelijk de melkproductie. Hierdoor krijg je alleen nog maar meer stuwing.
Je kraamverzorgende kan eventueel een paar maandverbandjes invriezen. Ze zal een paar verbanden vol laten zuigen met water en ze in een half ronde vorm in een plastic zakje in de vriezer leggen. Dit is erg handig voor als je bijvoorbeeld `s nachts last hebt van veel stuwing. Doe de bevroren maandverbanden in een doek gewikkeld tussen je beha. De stuwing zal met een paar dagen vanzelf wegtrekken.
Mocht je afgelopen nacht weer niet hebben geslapen, vraag dan de hulp van je kraamverzorgende. Vergeet niet dat zij/hij er is voor jou en je baby. Laat de baby even over aan de kraamhulp en ga zelf een paar uur slapen. Moet de baby tussendoor een voeding hebben, dan brengt de kraamverzorgende je kindje naar je toe en maakt ze je wakker. Na de voeding kun je eventueel nog even doorslapen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Kraamperiode · De 1ste Kraamdag · De 1ste nacht · De 2de Kraamdag · De 4de Kraamdag · De 5de Kraamdag · De 6de Kraamdag · De 7de Kraamdag · De 8ste Kraamdag · De Kraamman