Vandaag kan de baby nog wat geel zien. Of misschien begint het vandaag pas. Let op: zeker niet alle baby's krijgen een gele kleur. Je kraamverzorgende zal dit goed in de gaten houden en neemt contact op met je verloskundige, mocht ze zien dat de baby geel kleurt.
Het is mogelijk dat je baby vandaag het hielprikje krijgt. Dit hielprikje wordt bij alle baby's gedaan ter controle van een stofwisselingsziekte, een schildklierafwijking, een bijnierafwijking en nog andere aandoeningen, waaronder cystische fibrose (taaislijmziekte). Als je zorgt dat het hieltje goed warm is, dan stroomt het bloed er makkelijker uit en huilen de meeste baby's maar heel even. Geef na de prik voeding om de baby te troosten. Kijk bij 'het hielprikje' voor meer informatie.
Vaak komen op de vierde kraamdag de kraamtranen. Ze horen er echt bij. Probeer de tranen niet te onderdrukken, maar laat ze lekker stromen. Probeer wel te praten over de gevoelens die op het moment van huilen door jou heen gaan en laat je troosten. Kijk bij 'Depressie in de kraamperiode' voor meer informatie.
Veel moeders zeggen na afloop van de kraamperiode dat de vierde kraamdag een beetje een rotdag is geweest. Op de vierde dag kun je je wat labiel voelen, je hebt vaak last van stuwing en soms zijn daar de eerste tepelkloven. Sommige vrouwen vragen zich af, of dit dan de kraamtijd is, waar ze zo van zouden moeten genieten. Over het algemeen is dit gevoel na één dag weer voorbij.
Misschien heb je wel heel veel visite gekregen en is dat te veel geworden, zonder dat je het zelf doorhad. Je kunt hierover afspraken maken met je kraamverzorgende. Bijvoorbeeld dat de visite maximaal een half uur kan blijven en maximaal twee personen per keer.
Het is voor iedereen heel verschillend. De ene vrouw voelt zich prima met een huis vol visite, voor de andere vrouw is op sommige momenten één persoon eigenlijk al te veel. Als je dit aangeeft bij je kraamverzorgende, kan deze de visite vertellen, dat ze dus bijvoorbeeld maar een half uurtje kunnen blijven en dat je daarna weer wilt/moet rusten, of de baby gaat verzorgen.
Probeer ook af en toe een dagje vrij te laten van visite en breng die tijd door met je partner. Of je ook 's avonds kraambezoek wilt ontvangen is een keuze. Geef in geval wel goed aan wanneer je moe bent en wilt gaan rusten.
Op de vierde kraamdag zul je waarschijnlijk weer voor het eerst ontlasting krijgen. Het is normaal dat je hier tegenop ziet. Zeker als je hechtingen hebt. Over het algemeen valt het achteraf juist enorm mee. Neem in ieder geval wel de tijd, pak een leuk tijdschrift mee naar het toilet, een kopje thee en ga rustig zitten. Wacht rustig tot je voelt dat de ontlasting komt. Ga niet hard zitten drukken, de ontlasting komt echt wel.
Heb je erg veel last van één bepaalde hechting, vraag dan of de verloskundige die eruit kan halen. Vaak is het de achterste hechting waar je last van hebt en meestal kan die er de 4e dag wel uit. Het zal een enorme opluchting zijn, als de hechting eruit is. Het vervelende, trekkende gevoel is gelijk weg.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Kraamperiode · De 1ste Kraamdag · De 1ste nacht · De 2de Kraamdag · De 3de Kraamdag · De 5de Kraamdag · De 6de Kraamdag · De 7de Kraamdag · De 8ste Kraamdag · De Kraamman