Vaak is dit een dag met tegenstrijdige gevoelens. Het is fijn om straks helemaal alleen met je kind te zijn, je eigen gezin. Maar aan de andere kant moet je straks ook alles zelf doen. Er is geen kraamverzorgende meer waaraan je alles kunt vragen en die je overal bij helpt.
Vandaag zal ook de verloskundige voor het laatst komen. Vaak vindt er een afsluitend gesprek plaats en krijg je een afspraak om binnen enkele weken op nacontrole te komen.
Ter afsluiting van het kraambed zul je van de kraamverzorgende en/of de verloskundige nog tips en advies krijgen.
Bloedverlies
Je hebt het misschien in de eerste week al gemerkt. Als je volop in beweging komt, kan het bloedverlies tijdelijk toenemen. Het vloeien kan vier tot zes weken na de bevalling aanhouden. Het wordt steeds minder en uiteindelijk blijft er een bruinige afscheiding over, gevolgd door een wat gelige afscheiding. Er kan ook nog een stolsel vrijkomen. Deze kan zelfs zo groot zijn als een gebalde vuist. Mocht je het niet vertrouwen, of blijf je bloeden na het verlies van het stolsel, neem dan contact op met de verloskundige of eventueel de huisarts.
Rust houden
Na acht dagen ben je nog zeker niet hersteld van je bevalling. Verwacht daarom niet te veel van jezelf. Het is al heel wat als je jezelf, de baby en eventueel het eten kunt verzorgen. Vaak vinden vrouwen dat ze gelijk het hele huishouden weer moeten aankunnen. Maar dat gaat nog niet. Probeer je dit toch, dan is de kans groot, dat je jezelf na verloop van tijd tegenkomt. Vraag de hulp van je partner, je moeder of een vriendin. Het komt vanzelf weer dat je alles zelf kunt doen. Luister goed naar je lichaam.
Vaak zijn vrouwen bij een eerste kindje onzeker en willen ze alles graag goed doen. Onthoud dat je het juist goed doet als je op tijd je rust neemt en erkent dat je nog niet alles aan hoeft te kunnen. Je kunt snel gespannen raken als je maar door blijft gaan en te veel van jezelf eist. Je kindje voelt die spanning en kan er zelf ook onrustig van worden. Geef jezelf (en je lichaam) de tijd om te herstellen, het komt vanzelf. Na een aantal weken tot maanden kom je vanzelf weer in een ritme waarbij je de rest onder controle hebt.
Geslachtsgemeenschap
Het is verstandig om de eerste zes weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. Is de baarmoedermond nog niet helemaal gesloten en heb je geslachtsgemeenschap, dan kan er een infectie optreden. Hoe schoon de penis ook is, de penis brengt altijd bacteriën naar binnen en die kunnen een ontsteking veroorzaken. De "eerste keer" na een bevalling kan soms eng zijn, maar neem er de tijd voor.
Borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, merk je meestal aan het gedrag van de baby wel of hij genoeg heeft. Je babytje krijgt voldoende voeding binnen als
Lijkt het of je baby ineens om de twee uur honger krijgt, dan kan het zijn dat je voeding wat is teruggelopen of je kleintje in een groeispurt zit. Leg hem dan gewoon wat vaker aan. Je productie komt dan snel weer op peil. Vraag en aanbod stellen zich vanzelf weer op elkaar af als je blijft voeden op verzoek.
Als je twijfelt of de baby wel genoeg voeding krijgt, kun je naar het inloopspreekuur gaan op het consultatiebureau om je kleintje te laten wegen. De meeste bureaus hebben een paar keer per week een inloopspreekuur, waar je zonder afspraak terecht kunt.
Meer informatie over de melkproductie bij borstvoeding vind je bij Infoforum > Borstvoeding > Melkproductie en bij http://borstvoeding.aardig.be.
Middagdutje
Probeer voorlopig 's middags te rusten. Je lichaam heeft dit echt nodig. Als je geen zin hebt om te slapen, of als je niet naar bed kunt vanwege andere kinderen, probeer dan even op de bank te liggen, bijvoorbeeld met een boek. Volledig herstel van een bevalling duurt zeker enkele maanden. Tot die tijd moet je niet meer doen dan je kunt. Ook het nachtelijk voeden zorgt ervoor dat je overdag een rustperiode nodig hebt. Geef je flesvoeding, dan kan je de nachtvoedingen ook om en om doen met je partner. De meeste vaders vinden dit ook prettig. Geef je borstvoeding, dan zal je uiteraard zelf moeten voeden, maar laat het verluieren dan over aan je partner. Zo kan jij wat sneller weer onder de wol.
De bekkenbodemspier
De bekkenbodemspier heeft door de bevalling een grote klap gehad. Het is heel belangrijk om deze spier weer goed in conditie te krijgen. Je hebt dan weer beter controle over je urine en ontlasting. Ook voorkomt het problemen als incontinentie en verzakkingen. De verloskundige kan je tips geven over hoe je de spier kunt trainen en wanneer je daarmee mag beginnen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Kraamperiode · De 1ste Kraamdag · De 1ste nacht · De 2de Kraamdag · De 3de Kraamdag · De 4de Kraamdag · De 5de Kraamdag · De 6de Kraamdag · De 7de Kraamdag · De Kraamman