Al vroeg in de zwangerschap ontstaat er in het liesgebied van de baby een uitstulping van het buikvlies via de buikwand. In een latere fase dalen bij jongens de zaadbal en zaadstreng vanuit de buik naar de balzak. Bij meisjes ontstaat hierin een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip. Op het einde van de zwangerschap verkleeft deze uitstulping voor het grootste deel. Als de normale verkleving achterwege blijft, wordt er gesproken van een liesbreuk.
Liesbreuken komen bij jongens en te vroeg geboren baby's vaker voor dan bij meisjes.
Liesbreuk bij jezelf tijdens de zwangerschap
Soms komt het voor dat je zelf een liesbreuk hebt, en zwanger bent. Dit kan komen door een uitrekkende buikwand, in combinatie met groeiend gewicht en een zwakke plek in de buikwand. Je kunt het merken aan een bobbel in het liesgebied, en/of een pijnlijk branderig gevoel. De arts zal dan rust voorschrijven, en wachten tot de bevalling heeft plaatsgevonden. Dat is geen enkel probleem. De bevalling kan het beste poliklinisch gebeuren, voor het geval de liesbreuk toch problemen oplevert.
Klachten bij een liesbreuk bij je kind
Kinderen lunnen last hebben van (soms erge) pijn in de liesstreek of regelmatig aandrang hebben tot ontlasten. Het kind kan door de pijn ook onrustig en jengelig worden en mogelijk minder eten en/of drinken.
Bij meisjes kan naast de darmen ook de eierstok in de breukzak terecht komen. Om te voorkomen dat de darmen (of eierstok) klem komen te zitten in de breukzak is het noodzakelijk de breuk operatief te sluiten.
Opname en operatie
Voor de behandeling (operatie) van de liesbreuk wordt het kind meestal 1 of enkele dagen opgenomen, dit kan ook afhankelijk zijn van de leeftijd van het kind en eventuele bijkomende problemen.
De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. De open verbinding wordt via een snede in de lies gesloten. Deze snede wordt na de ingreep onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen, zodat deze niet hoeven te worden verwijderd. Om de pijn na de operatie te verzachten, krijgt het kind vaak nog tijdens de narcose een plaatselijke verdoving in de lies.
Wanneer mag je kind weer mee naar huis
Je kind mag vrij snel weer mee naar huis, een pasgeboren baby moet over het algemeen iets langer in het ziekenhuis blijven.
Baby's die meer dan drie weken te vroeg geboren zijn, en op het tijdstip van de operatie nog geen twintig weken na de uitgerekende geboortedatum zijn, worden gedurende 24 uur na de operatie bewaakt. Bij oudere kinderen is dit alleen op indicatie. De meeste kinderen mogen, in overleg met de arts, dezelfde dag nog naar huis. Een baby mag ongeveer 1 uur na de operatie alweer beginnen met drinken.
Gaat dit goed, dan kan het eigen voedingsschema snel weer worden hervat. Voor het oudere kind is het belangrijk dat het regelmatig een beetje drinkt om voldoende vocht binnen te krijgen.
Mogelijke complicaties
Een liesbreukoperatie is een kleine ingreep, maar ook bij kleine ingrepen kunnen er soms complicaties ontstaan. Zo kan er mogelijk in het wondgebied een bloeding of infectie optreden. Soms kan de balzak sterk opzwellen door ophoping van vocht. Bij jongens wordt de zaadstreng van de breukzak afgeschoven. Deze kan hierbij beschadigd worden. Ook kan de zaadbal door littekenweefsel vast komen te liggen buiten het scrotum. Sommige kinderen kunnen na de operatie tijdelijk niet lopen door het prikje in de lies. Zes uur na de operatie moet hierin verbetering zijn opgetreden. De kans dat de liesbreuk terugkomt, is erg klein. Soms blijkt later dat er in de andere lies ook sprake is van een liesbreuk. (Meestal zullen beide liezen worden nagekeken). Het operatiegebied kan de eerste dagen wat opgezet zijn.
Wanneer moet je contact opnemen met de arts
Neem direct contact op met de arts of met de kinderafdeling wanneer je het volgende merkt:
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics