Listeriose is een bacterie die in de grond, in het grondwater en op planten kan worden gevonden. Dieren en mensen kunnen listeriose in hun lichaam dragen zonder er ziek van te worden. Toch kun je er wel ziek van worden, voornamelijk als je besmet voedsel eet.
De meeste mensen worden niet ziek van de bacterie. Toch is er een aantal dat wel vatbaar is voor ziekte als gevolg van listeriosis. Door goed op de voedselvoorschriften op de verpakking te kijken kun je het risico om ziek te worden al flink verminderen.
Waarom is listeriosis gevaarlijk?
Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap hebben een effect op het immuunsysteem van de moeder waardoor ze vatbaarder wordt voor ziekte door listeriose.
Een zwangere vrouw is wel 20 keer vatbaarder voor de bacterie dan andere gezonde volwassenen. Ongeveer een op de drie gevallen van listeriosis komt voor tijdens een zwangerschap. Listeriosis kan worden overgedragen op de foetus door de placenta, zelfs als de moeder geen ziekteverschijnselen vertoont. Dit kan leiden tot een te vroege geboorte, miskraam, doodgeboorte of ernstige ziektes na de geboorte.
Hoe weet je dat je listeriosis hebt? Het duurt vaak dagen tot zelfs weken voor je ziek kan worden, en de verschijnselen zijn vaak slecht licht. Waarschijnlijk zal je niet eens merken dat je ziek bent. Het is daarom belangrijk om goed te letten op wat je eet. Controleer de verpakking en de houdbaarheidsdatum en neem geen risicovoedsel. Zwangere vrouwen kunnen griep-achtige verschijnselen hebben met plotseling opkomende koorts, rillingen, spierpijn en soms ook diarree of een rommelende maag. De ernstigheid van de symptomen varieert. Als de infectie zich naar het zenuwstelsel uitbreidt kun je ook last hebben van een hoofdpijn, stijve nek, evenwichtsproblemen, verwardheid of zenuwtrekken. Praat met je dokter als je deze symptomen hebt. Een bloedtest kan uitsluitsel geven.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics