Hyperemesis Gravidarum is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid en overgeven. Onderzoeken uit Engeland en Amerika hebben becijferd dat HG voorkomt in 0,5% tot 2% van de zwangerschappen. Door de extreme misselijkheid en overgeven zijn vrouwen met HG vaak niet in staat om vocht en voedsel tot zich te nemen waardoor ze uitdrogen en gewicht verliezen. Het is voor vrouwen met HG niet ongewoon om 5% tot 10% van hun lichaamsgewicht te verliezen. Hierdoor ontstaan problemen met de elektrolyten-balans in hun lichaam (kalium, natrium), en door de vetverbranding krijgen zij ketonen in hun urine.
Als je je bij je huisarts meldt met extreme misselijkheid en overgeven, zal deze waarschijnlijk anti-misselijkheidsmedicijnen voorschrijven. Voorbeelden hiervan zijn emesafene, primperan en (in uiterste gevallen) zofran. Deze middelen zijn alleen op recept te verkrijgen.
Of je uitgedroogd bent kan de huisarts, verloskundige of de gynaecoloog vaststellen door middel van het meten van het ketonengehalte in de urine. Dit wordt gedaan met een 'dipstick' die in de urine wordt gehouden. Bij uitdroging is een opname in het ziekenhuis onvermijdelijk. Vrouwen met HG worden dan behandeld met een infuus met vocht, hierdoor wordt de uitdroging opgeheven en voelen vrouwen zich vaak al een stuk beter. Uitdroging op zich kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Gedurende de opname zal voorzichtig weer begonnen worden met het opbouwen van de inname van vocht en voedsel. Gaat dit goed, dan wordt de opname afgerond. Helaas leidt het opheffen van de uitdroging niet bij alle vrouwen tot verbetering van hun symptomen. Zij zullen soms ook sondevoeding krijgen.
Vrouwen met HG merken vaak ongeveer rond de 20e week van de zwangerschap een verbetering in hun klachten. Helaas is dit niet bij alle vrouwen het geval, iets minder dan de helft van de vrouwen met HG heeft hier langer, soms tot de bevalling, last van.
Naast de misselijkheid en het overgeven, kent HG nog andere kenmerkende symptomen waaronder:
HG heeft een grote lichamelijke een geestelijke impact op vrouwen die hier aan lijden. Door de verschillende symptomen worden vrouwen met HG ernstig gehinderd in hun dagelijkse bezigheden, zijn ze vaak niet in staat te werken en hebben zij soms ook verzorging nodig. Verder zorgt het aanhoudende gevoel van misselijkheid en overgeven ervoor dat je kunt gaan twijfelen aan de zwangerschap en hebben sommige vrouwen het gevoel dat ze een dergelijke zwangerschap niet aankunnen. Deze gevoelens komen vaak voor en het is erg belangrijk om hierover te praten met je partner en je zorgverleners.
Voor vrouwen die HG hebben of hebben gehad is Stichting ZEHG (zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) (www.zehg.nl) opgericht. Dit steunpunt heeft als doel informatie en steun bieden aan vrouwen met HG. Er zijn ervaringsverhalen te lezen, er is informatie over HG te vinden en je kunt rechtstreeks contact opnemen met buddy's. Deze buddy's zijn allemaal vrouwen die ook HG hebben gehad en weten waar je het over hebt als je hen mailt met jouw verhaal. Je kunt contact opnemen met Steunpunt Hyperemesis Gravidarum via het emailadres info@zehg.nl.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Misselijkheid · Uitdroging
Gerelateerde topics