Oorontsteking en oorinfecties worden veroorzaakt door verschillende micro-organismes.
Oorontsteking in het buitenoor
Oorontsteking in het buitenoor (otitis externa) kan al worden veroorzaakt doordat een kind heeft gezwommen in vervuild water. Het kan ook worden veroorzaakt doordat een kind met een vreemd voorwerp in het oor aan het peuteren is geweest. Het middenoor, dat zich achter het trommelvlies bevindt, is redelijk goed beschermd tegen infecties via het buitenoor. Toch kunnen infecties van de neus en de keel het middenoor bereiken, omdat het middenoor via de buis van Eustachius is verbonden met de neus. Daarom volgen oorinfecties vaak op gewone verkoudheden en keelontstekingen.
Oorontsteking in het middenoor
Een van de meest gestelde diagnoses bij kinderen is een ontsteking in het middenoor (otitis media). Omdat kinderen vaker last hebben van ontstekingen waarbij de keel- en neusamandelen betrokken zijn, zijn ze erg bevattelijk voor een middenoorontsteking. Mogelijk leidt middenoorontsteking bij jonge kinderen tot (tijdelijk) gehoorverlies. Afhankelijk van de omstandigheden kan later een gehooronderzoek plaatsvinden.
Het kan in zeer zeldzame gevallen voorkomen dat de infectie zich naar de hersenen, de hersenvliezen en het bot net achter de oren verspreidt.
Een kind met oorontsteking: - kan aan het oortje gaan voelen, trekken of krabben;
- kan koorts hebben;
- kan huilen (het voelt zich niet lekker en het oortje doet pijn);
- kan prikkelbaar zijn;
- kan overgeven;
- kan last hebben van van vocht of afscheiding uit het oortje;
- kan last hebben van suizende oren.
Diagnose De diagnose is eenvoudig te stellen. De arts kijkt met een otoscoop in het oortje naar het trommelvlies. Hij zal ook naar de neus en keel kijken, omdat deze vaak de infectiebron vormen.
Behandeling De behandeling bestaat uit het openhouden van de buis van Eustachius. Dit kan met behulp van stoombadjes of neusdruppels. Indien nodig worden er oordruppeltjes voorgeschreven. In deze druppels zitten, als de arts dit nodig acht, antibiotica. Over het algemeen verdwijnt de ontsteking weer na een paar dagen. Mocht er teveel druk op de trommelvliezen staan, dan is het soms nodig om het trommelvlies door te prikken. De neus- en of keelamandelen worden pas geknipt, als een kind zeer vaak een middenoorontsteking heeft.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Oorpijn
Gerelateerde topics