De overgang is de periode waarin je ovariële cyclus en menstruatie langzamerhand stopt.
Overgang voor groot deel erfelijk bepaald
Het moment dat je in de overgang komt, is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je moeder vroeg of laat in de overgang kwam, dan is er een grote kans dat jij rond dezelfde leeftijd in de overgang zal komen. Waarschijnlijk kwamen ook je oma en tantes aan je moeders’ kant rond dezelfde leeftijd in de overgang.
Overgewicht kan ervoor zorgen dat de overgang later begint dan gemiddeld.
Gemiddeld stopt de menstruatie rond de leeftijd van 51 jaar, meestal tussen de 46 en 57 jaar. Het moment dat de menstruatie stopt, heet ook wel de menopauze. Hier is pas sprake van als de menstruatie een jaar uitblijft.
Bij ongeveer 10% van de Nederlandse vrouwen stopt de menstruatie vòòr haar 45e levensjaar. Dit wordt ‘vroege overgang’ genoemd en er wordt dan gesproken van ‘vroegtijdige eierstokveroudering’. De overgang begint al ongeveer 5 á 6 jaar voor de menopauze. Dit heet de premenopauze. De voorraad eicellen in de eierstokken wordt dan steeds minder tot de menstruatie stopt. Veel vrouwen krijgen in deze periode last van verschillende klachten zoals opvliegers, vermoeidheid, onregelmatige menstruatie en verminderde of heftiger bloedingen.
Bij een hele kleine groep vrouwen, namelijk 1tot 2%, stopt de menstruatie vòòr haar 40e. Dit wordt ‘vervroegde overgang’ of ‘Prematuur Ovarium Falen’ (POF) genoemd. De oorzaak hiervan is in de meeste situaties nog onbekend. Soms kan het te maken hebben met een chromosoomafwijking, of een chemotherapie die de vrouw heeft ondergaan.
De hele periode vanaf de premenopauze tot het moment dat je hormonen weer in balans zijn (postmenopauze) wordt de overgang genoemd. De overgang kan, wisselend per vrouw, 5 tot 10 jaar duren, al dan niet langer.
Overgang en menstruatie
Als je laat je eerste menstruatie had, dan zal er eerder sprake zijn van een vroege overgang en bij een vroege menstruatie een late overgang. Ook dit is voor een groot deel erfelijk bepaald. Waarschijnlijk had je moeder rond dezelfde leeftijd haar eerste menstruatie. De meeste vrouwen zullen hun eerste menstruatie hebben vòòr hun 15e jaar. Echter, een eerste menstruatie vòòr je 18e verjaardag wordt ook nog als normaal beschouwd, ondanks dat het wel laat is. Andere factoren die invloed kunnen hebben op je eerste menstruatie zijn stress, voeding, lichaamsbouw en lichamelijke activiteit.
Wist je dat
Geschreven door T. Boer, medewerker Personeel en Organisatie.
Gerelateerde topics