Veel infecties kunnen worden opgespoord met een urinetest. Bij je eerste zwangerschapscontrole wordt je om een urinemonster gevraagd. Dit wordt getest op urineweginfecties, uitdroging, suiker, proteïnen en het zal de zwangerschap bevestigen. Ook bij de meeste vervolgbezoeken zal een urinemonster gevraagd worden.
Voordat je een potje vult voor een urinemonster moet je eerst je handen goed wassen. Plas eerst een paar seconden in het toilet voor je het potje vult. Voorkom dat je de binnenkant van het potje met je vingers aanraakt. Voor een test is meestal maar een klein beetje urine nodig. De dokter is met name geïnteresseerd in de volgende gegevens:
* Suiker - Een verhoogd suikerniveau kan een aanwijzing zijn dat je zwangerschapsdiabetes hebt.
* Proteïne - Een teveel aan proteïnen in je urine kan wijzen op diverse complicaties.
* Ketonen - Ketonen verschijnen wanneer het lichaam opgeslagen vet gaat afbreken. Als je niet voldoende koolhydraten krijgt heb je meer kans op het krijgen van ketonen. Als dit gebeurt kun je je misselijk voelen, braken en gewicht verliezen. Ketonen in combinatie met een verhoogd suikernivo kan duiden op diabetes. Als je je eten en drinken niet kan binnenhouden door de misselijkheid zal de dokter medicatie voorschrijven, of, als het ernstig is, aan een infuus leggen.
* Bloedcellen of bacteriën - Een urineweginfectie kan ook worden gevonden wanneer je bloedcellen of nitriet in je urine hebt.
Regelmatig plassen
Als je zwanger bent, produceert je lichaam meer vloeistoffen. Deze extra vloeistoffen zorgen ervoor dat je nieren en blaas veel harder moeten werken. Een veel voorkomend signaal van een zwangerschap is dat je vaker moet plassen. Al voor je weet dat je zwanger bent kan je merken dat je vaker naar het toilet moet. Als de zwangerschap vordert zal de baarmoeder op de blaas drukken. Helaas houdt dat in dat je waarschijnlijk ook `s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan. Als je voorover leunt tijdens het plassen, kun je de blaas leger maken dan wanneer je rechtop blijft zitten. Drink veel tijdens de dag, en drink wat minder voor je gaat slapen. Ook tijdens de eerste dagen na de bevalling zal je veel vaker naar het toilet moeten, omdat je lichaam dan veel overtollig geworden vocht wil lozen. Als je naar het toilet moet, houdt het dan niet op. Het lang ophouden van je plas kan een infectie veroorzaken.
Problemen
Doktoren krijgen veel vragen over het plassen. Als je problemen op tijd doorgeeft, is er over het algemeen vrij eenvoudig iets aan te doen. Bel de dokter als je een brandend gevoel hebt. Bel ook als je constant het gevoel hebt dat je moet urineren, terwijl er slechts een heel klein beetje uitkomt als je naar het toilet gaat. Pijn in de onderbuik of vreemdruikende urine kunnen ook een teken zijn van een urineweginfectie. Dit is de meest voorkomende bacteriële infectie bij zwangere vrouwen. Als je het laat voor wat het is, kan een urineweginfectie leiden tot een nierinfectie of tot een premature geboorte.
Een blaasinfectie (cystitis) is ook een urineweginfectie. Hierbij zal je een brandend gevoel hebben bij het plassen, en zal je ook vaker moeten urineren. Bacteriën kunnen elk deel van de urineweg ontsteken, startend bij de nieren. Je urine wordt in de nieren gemaakt en gaat vervolgens naar de blaas. Je blaas slaat de urine op tot je plast. Je `urethra` brengt de urine van de blaas naar buiten.
Het drinken van veel water en af en toe wat bessensap zal je nieren schoonspoelen en het vormen van nieuwe bacteriën in de urineweg tegengaan. Als je voelt dat je naar het toilet moet, houdt het dan niet op. Leeg de blaas helemaal door voorover te gaan zitten. Voorkom dat bacteriën je urineweg binnendringen door van voor naar achteren af te vegen. Voorkom het gebruik van sprays en poeders en sterke zeep. Het dragen van katoenen ondergoed kan een infectie helpen voorkomen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics