Bij het premenstrueel syndroom (PMS) horen allerlei symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Ongeveer 1 op de 20 vrouwen tussen 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Dit aantal hangt af van wat precies tot PMS wordt gerekend en wat wordt verstaan onder de `normale` ongemakken.)
Het syndroom hoeft niet tijdens de hele vruchtbare periode te bestaan: het is ook mogelijk dat het ontstaat na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.
De voornaamste lichamelijke klachten zijn: duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huid, opgezwollen borsten en buikpijn. Psychisch kan de vrouw last hebben van angstigheid, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie.
Wetenschappelijk is de oorzaak van deze klachten nog niet bewezen. Sommigen menen dat de wisseling in het progesterongehalte in de tweede week van de cyclus aan de basis ligt van PMS. Wellicht blijft bij vrouwen met ernstige PMS-klachten de progesteron-spiegel te laag, zodat het hormoon oestrogeen de overhand kan houden. Andere theorieën zoeken het in het hormoon prolactine, dat onder andere zorgt voor het op gang komen en onderhouden van de melkproductie bij borstvoeding. Er wordt ook geopperd dat een tekort aan vitamine B6 aanleiding zou kunnen geven tot PMS klachten.
Behandeling
De behandeling hangt af van de specifieke klacht en oorzaak. Wat al lang bekend is, is dat het gebruik van de anticonceptiepil de klachten vaak geheel of gedeeltelijk wegneemt. Geneesmiddelen die het serotoninegehalte verhogen (zoals enkele anti-depressiva), blijken bij 80 tot 90% van de vrouwen succesvol te zijn. Homeopatische middelen kunnen ook verlichting geven. Tenslotte wordt gesteld dat het drinken van een paar glazen melk (calcium) per dag de klachten vermindert.
Lees de NVOG folder over PMS op http://www.nvog.nl/files/pms.pdf
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics