Pseudo kroep

Pseudo kroep

Pseudokroep (laryngitis subglottica) is een virale ontsteking van het strottenhoofd en de keel (stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen). Het wordt meestal veroorzaakt door een virus. Kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 5 á 6 jaar zijn er het meest vatbaar voor. Bovendien komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Doordat de symptomen lijken op die van difterie - de echte kroep - is de naam pseudokroep ontstaan.

Mogelijke verschijnselen 

  • Pseudokroep is onder meer te herkennen aan een blaffende hoest. De hoest lijkt op het geluid van een zeeleeuw en een gierend geluid dat de keel maakt bij de inademing.
  • Een goed hoorbare bemoeilijkte ademhaling.
  • Het kind zal uit zichzelf graag rechtop willen zitten, om zo goed mogelijk adem te kunnen halen.
  • Door de infectie treedt een zwelling op van het slijmvlies van de luchtwegen, in het bijzonder van de luchtpijp en het strottenhoofd.
  • Vervolgens raken de luchtwegen vernauwd en ontstaan de klachten.
  • Meestal is er geen sprake van koorts.

De diagnose 
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten Tijdens zijn onderzoek zal de arts vooral een potentieel levensbedreigende ontsteking van het strotklepje (epiglottitis) willen uitsluiten.

Een kind kan ook de op pseudokroep of epiglottis lijkende symptomen krijgen, als er een voorwerp vast is komen te zitten in het strottenhoofd, de luchtpijp of in de borstkas. Vaak is dit ook een voor de hand liggende verklaring als er zich plotseling verschijnselen voordoen bij een kind dat enkele minuten daarvoor nog helemaal in orde leek. Dit is te voorkomen, door je kind nooit te laten spelen met te kleine voorwerpen. Zorg er altijd voor dat er geen gevaarlijk voorwerpen binnen handbereik zijn van je kind.

Je kind kan zich ook verslikken in bijvoorbeeld voedsel. Mocht dit gebeuren, dan moet je het volgende doen.

  • Ga bij kleine kinderen niet het voorwerp er met een vinger uitlepelen. Het gevaar is groot dat je het juist verder in de keel duwt, met alle gevolgen van dien.
  • Als je kind nog erg klein is, houdt hem dan ondersteboven vast, met het hoofd omlaag en de billen omhoog. Vervolgens sla je 4 keer met de zijkant van je hand tussen de schouderbladen.
  • Komt het voorwerp er nog niet uit en je kind is ouder dan 1 jaar, pas dan de handgreep van Heimlich toe. Die kun je op 2 manieren toepassen.
  • Een jong kind leg je op de grond met het gezicht naar boven. Met de bal van de onderhand duw je snel en krachtig in de bovenbuik.
  • Een ouder kind houdt je rechtop vast terwijl je achter hem staat. Sla beide armen om hem heen, leg beide vuisten in de ribbenbogen en druk en duw ze met een krachtige beweging omhoog.

Welke methode je ook toepast, het is de bedoeling dat je voldoende druk uitoefent om het voorwerp uit de mond te laten schieten. Als je kind na een verslikking, hoe onschuldig die ook leek, een hardnekkige hoest, of een gierende of hijgende ademhaling krijgt, ga dan zo snel mogelijk naar een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis. Het is namelijk mogelijk dat een gedeelte van het voorwerp in de luchtpijp of borstkas van het kind is achtergebleven, en het is van groot belang dit eruit te halen.

Behandeling 
Meestal kan de behandeling gewoon thuis plaatsvinden. Als uw kind verschijnselen heeft die lijken op die van pseudokroep, kun je een aantal dingen doen. In eerste instantie is het belangrijkste dat het kind gerust wordt gesteld. Blijf daarom zelf rustig en stel het kind op zijn gemak door tijdens de aanval bij hem te blijven. Het idee dat de zwelling in de keel kan worden verminderd door vochtige lucht is door recent onderzoek niet bevestigd. Het advies om met het kind in de badkamer te gaan zitten, terwijl de hete kraan van douche of bad loopt, moet als verouderd worden beschouwd. Niettemin kun je het toch proberen als je denkt dat je kind er baat bij heeft.

Warm, helder drinken kan het slijm in de luchtwegen een beetje oplossen, wat mogelijk de klachten verder verlicht.

Medicatie en ziekenhuis
De huisarts kan het kind medicatie voorschrijven die de luchtwegen verwijden. Hierdoor wordt het ademhalen gemakkelijker. Vaak worden ze toegediend via een vernevelaar. Dit is een hulpmiddel dat een fijne nevel vormt met daarin het medicijn. Het kind ademt de nevel in via een maskertje. De medicatie komt op die manier precies daar terecht waar het nodig is.

Soms vind er een opname in het ziekenhuis plaats en worden corticosteroïden (ontstekingsremmers) gegeven om de zwelling te doen verminderen.

In de meeste gevallen gaat de ziekte echter binnen een paar dagen vanzelf over. Er zijn kinderen die bij elke virusinfectie pseudokroep lijken te ontwikkelen.