Teruggeven is geen spugen
Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen.
Dat beetje teruggeven van voeding is normaal. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Zolang je kleintje slechts mondjeshoeveelheden voeding teruggeeft en van dat beetje spugen geen last lijkt te hebben, hoef je er verder niets aan te doen. Het teruggeven mindert vanzelf naarmate je baby ouder wordt, ergens tussen de zes en de twaalf maanden.
Kenmerken van reflux
Sommige babytjes geven (veel) meer melk terug na de voeding dan enkele mondjes. Soms in de vorm van heus projectielbraken, dus met veel druk erachter. Andere babys spugen geen melk uit, maar lijken de hele tijd te herkauwen, hikken na bijna elke voeding en overstrekken zich regelmatig. Soms zelfs tot een of twee uur na de voeding nog. Je kan hen moeilijk neerleggen na een voeding. (In)slapen gaat moeizaam. En ze huilen vaak, waarbij ze erg moeilijk te troosten zijn.
Gebeurt dit teruggeven of wegslikken van voeding dagelijks en heeft je kindje er last van, dan zou het best wel eens kunnen dat je een refluxbabytje hebt. Bij reflux komt een deel van de (melk)voeding vanuit de maag teruggevloeid in de slokdarm. Dat geeft een branderig gevoel, omdat de (melk)voeding reeds vermengd is met maagzuur. Wat uiteraard zeer pijnlijk is voor je kleintje.
Algemene maatregelen bij reflux
Vaak zijn de pijnklachten bij je kindje al sterk te verminderen door enkele eenvoudige maatregelen.
- Ververs de luier van je babye zoveel mogelijk voor de voeding. En liefst niet tijdens of erna. Want als je de beentjes opheft, drukt dat op het maagje.
- Hou je kindje (goed ondersteund!) een beetje rechtop als je het een voeding geeft. Zo komt de voeding niet zo snel weer naar boven.
- Laat je kindje regelmatig boeren. Niet alleen na, maar ook tijdens de voeding. Hou je kleintje na de voeding een half uurtje rechtop. Op de arm, in de draagdoek, enzovoort.
- Zet het bedje 30-40° hoger aan het hoofdeinde. Leg je babytje nooit helemaal plat. Verhoog dus ook het luierkussen en de wandelwagen.
- Ga nooit op eigen houtje experimenteren met het indikken van melkvoeding, het vroegtijdig introduceren van vaste voeding of het geven van anti-reflux-medicatie. Neem deze maatregelen enkel in overleg met een (kinder)arts! Deze kan de ernst van de situatie goed inschatten en de juiste behandeling voorschrijven.
Hier vind je meer informatie over reflux bij borstvoeding.
Bovenstaande tekst is geplaatst met toestemming van
borstvoeding.aardig.be.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.