Tinea (ringworm) is een onschuldige oppervlakkige infectieziekte. Deze infectie kan voorkomen op de huid, haar en nagels. Er ontstaat een ringvormige plek met een iets verdikte rand. Er wordt vaak gedacht dat Tinea iets met wormen te maken heeft, maar dit is niet zo.
Mogelijke verschijnselen
- Voetschimmel (Tinea pedis)- Hierbij ontaan meestal kloven tussen de tenen en/of kan de huid van de voet kapot gaan.
- Liesschimmel (Tinea cruris)- Bij liesschimmel is er sprake van veel jeuk en roodheid. Vaak is de huid rood en schilferig.
- Nagelschimmel (Tinea unguum)- Bij nagelschimmel worden de nagels wit, verdikt, kalkachtig of brokkelig.
- Hoofdschimmel (Tinea capitis)- Hoofdschimmel kenmerkt zich door haaruitval en schilfering van de hoofdhuid. Geleidelijk aan ontstaat een grote ringvormige plek en het haar brokkelt een paar millimeter boven de haarfollikel af. De plek is roze met een donkere rand.
Diagnose Ringworm is makkelijk met het blote oog te herkennen. Indien nodig kan er een monster worden genomen van het haar, de huid of de nagel. Na het oplossen van het monster in een KOH-oplossing kunnen vaak schimmeldraden onder een microscoop worden bekeken. Het is mogelijk om de exacte veroorzaker te bepalen. Het monster wordt dan opgestuurd naar het laboratorium voor een schimmelkweek. Een schimmelkweek is echter zelden noodzakelijk.
Behandeling
De meeste infecties van de huid zijn licht en reageren goed op behandeling met antischimmelcrèmes. De schimmelinfecties van de hoofdhuid en nagels zijn iets hardnekkiger. De antischimmelcrème moet meestal een aantal weken worden gebruikt. Na het verdwijnen van de uitslag, kan je het beste nog een aantal dagen doorsmeren. Wanneer het gaat om ernstige infecties die niet reageren op de gebruikelijke behandeling én infecties van de hoofdhuid en nagels worden vaak geneesmiddelen in tabletvorm voorgeschreven. Voornamelijk wanneer het gaat om nagelaandoeningen moet hiermee langdurig worden behandeld, 3 tot 6 maanden.
Voorkomen van Tinea-infecties Tinea-infecties worden niet alleen overgedragen van mens tot mens, maar ook van dier tot mens. Schimmels groeien vooral goed waar het warm en vochtig is. De beste preventie is daarom een goede hygiëne. Het is belangrijk om de huid tussen de tenen en huidplooien (bijvoorbeeld liezen) droog en schoon te houden. Gebruik geen slabbetjes, doekjes, kammen en haarborstels van andere kinderen. Probeer het knuffelen van huisdieren met een schimmelinfectie te voorkomen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics