Met name tijdens het derde trimester van de zwangerschap krijgt gemiddeld 15% van de zwangere vrouwen te maken met Restless Legs Syndroom (RLS). Zodra je tot rust komt en bijna in slaap valt, houdt een gevoel wat het beste omschreven kan worden als gekriebel, geprik of getintel van binnenuit je uit je welverdiende slaap. Doordat je de onweerstaanbare en oncontroleerbare drang voelt je benen te bewegen, net op het punt dat je weg zakt naar dromenland, kan deze kwaal als zeer frustrerend worden omschreven.
Tijdelijke oplossingen als rekken, strekken, lopen en krabben helpen amper, zodra je weer tot rust komt begint het hele gebeuren van voor af aan.
De oorzaak van RLS wordt nog steeds onderzocht. Sommige onderzoekers vermoeden dat de kwaal erfelijk is, Mary O’Malley (psychiater en expert in slaapstoornissen) stelt dat zwangerschapsgerelateerde ijzertekorten RLS kunnen triggeren en/of verergeren. Zij baseert dit op persoonlijke belevenissen: “Bij mij werden de symptomen erger als ik zoet at voordat ik naar bed ging en als mijn benen koud werden”.
Wat kan ik zelf doen?
RLS wordt niet gerekend tot zware medische aandoeningen, toch kunnen de effecten worden ervaren als licht storend tot ronduit gekmakend. Er zijn diverse medicijnen tegen RLS, echter geen van deze kan worden ingenomen tijdens een zwangerschap.
Het zou kunnen helpen een dagboek bij te gaan houden van je eetpatroon, geestelijke gesteldheid (stress en dergelijke) en je bezigheden van die dag, om daarmee het effect van deze factoren op je benen te kunnen vaststellen.
Uitdroging kan ook meewerken als factor, gezien het effect op de circulatie. Je zou wellicht kunnen proberen meer te drinken.
• Voeding;
aangeraden wordt om koffie en andere cafeïnehoudende dranken te laten staan (chocolade, thee en frisdranken)
• Vitaminen;
Als een ijzer- of vitaminegebrek wordt vastgesteld, kunnen de symptomen worden bestreden door ijzer-, vitamine B12- of folaatsupplementen.
• Slaaphygiëne;
Omdat vermoeidheid en slaperigheid de symptomen van RLS vaak verergeren, is een goede slaaphygiëne erg belangrijk.
• Lichaamsbeweging;
Regelmatige, niet al te intensieve lichaamsbeweging zou kunnen helpen, echter overbelasting kan de symptomen verergeren.
Maar in veel gevallen zal je de rusteloze benen voor lief moeten nemen, in ieder geval tot je baby geboren is.
Hierna zal de kwaal (meestal) weer verdwijnen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics