Steeds meer baby's hebben tegenwoordig last van een scheefgroeiend hoofd. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een van de grootste oorzaken is de voorkeurshouding. Sommige baby's hebben in de baarmoeder al een voorkeurshouding. Anderen ontwikkelen die vlak na de geboorte.
Al langere tijd wordt het advies gegeven om baby's op hun rug of zij te laten slapen. Dit advies is in de jaren 70 gekomen. Toen kwam men er namelijk achter dat buikligging een belangrijke oorzaak was van wiegendood. Nadat het advies aan de ouders werd gegeven om hun kindje niet meer op de buik te leggen, begon het aantal gevallen van wiegendood te dalen.
In de jaren daarna werden zoals gezegd de baby's over het algemeen op hun zij gelegd. Toch konden veel baby's zich nog op hun buikje draaien en vielen alsnog in buikligging in slaap.
Het advies om baby's op hun rug te laten slapen kwam vanaf 1989. Het aantal gevallen van wiegendood begon hierop weer te dalen, naar ongeveer 20 per jaar.
De rugligging zorgde echter voor een nieuw probleem: scheefgroei van het babyhoofdje. Een baby die op de rug ligt ontwikkelt namelijk eerder een voorkeurshouding. Als een baby steeds met zijn hoofd dezelfde kant opkijkt, ontstaat er ongelijke druk op de schedel. Hierdoor kan de kant waar steeds op gelegen wordt afplatten.
Een scheef hoofdje kan klachten geven zoals: scheelzien en kaak- en gehoorklachten.
Daarnaast is er ook nog het cosmetische aspect. Soms is een scheefgroei zeer zichtbaar.
Tegenwoordig hebben ongeveer 20.000 kinderen per jaar last van een scheefgroei van het hoofdje. Bij 5000 baby's is dit blijvend. Bij 500 baby's hiervan is dit zelfs zo ernstig, dat ook het gezichtje verandert. Bij het veranderen van het gezichtje kun je bijvoorbeeld denken aan het oortje. Het oortje kan naar voren komen of de stand van 1 oogje en wang kan veranderen. Het is dus zeker heel belangrijk voor ouders om op te letten dat hun baby niet continu op het achterhoofdje ligt.
Door middel van fysiotherapie en oefeningen thuis kan een groot aantal baby's al geholpen worden. Enkelen hebben daar niet voldoende aan en kunnen geholpen worden door een redressiehelm.
Hier komen we later op terug.
Enkele tips om scheefgroei te voorkomen:
- Leg de baby in de box lekker op zijn buikje.
- Ben je de baby aan het voeden, leg dan de ene keer de rechterkant van het hoofdje op je arm, en de volgende keer de linkerkant van het hoofdje.
- Plaats het bedje niet met voorkeurszijde naar het raam.
- Leg/ hang aan de niet-voorkeurszijde speelgoed.
Asymmetrie van het hoofdje van de baby komt voor bij ongeveer 1 op de 10 zuigelingen, op een leeftijd onder het half jaar. Bij baby's die jonger zijn dan 4 maanden blijkt 15 tot 17 procent een voorkeurshouding te hebben.
Wat goed lijkt te helpen voor baby's met een scheefgroei van het hoofdje is fysiotherapie, in combinatie met verzorgingsadviezen. Na een aantal behandelingen hebben de meeste baby's geen voorkeurshouding meer. De asymmetrie is op de leeftijd van 1 jaar bij ongeveer 33 procent van alle baby's helemaal verdwenen.
Zie ook
Scheefgroeiend hoofd:Redressiehelm Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Redressiehelm