Een baby ligt in stuitligging wanneer het tegen het einde van de zwangerschap met de billen, in plaats van het hoofdje, omlaag ligt. In de meeste gevallen is de oorzaak onbekend waarom een kind in stuitligging ligt. Bekende oorzaken kunnen zijn: bij een tweeling- of meerlingzwangerschap, bij een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken, bij een moederkoek of vleesboom die voor de uitgang ligt en bij aangeboren afwijkingen van de baby.
Geboorte bij een stuitligging Een baby in stuitligging kan vaak gewoon vaginaal geboren worden, waarbij de billen of voeten als eerste komen. Ook kan een baby in stuitligging door middel van een keizersnede worden geboren. De baby in stuitligging kan tijdens de zwangerschap soms gedraaid worden naar alsnog een hoofdligging.
Wat is een stuitligging?
Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder, terwijl de billen beneden bij de ingang van het bekken liggen.
Er zijn verschillende vormen van stuitligging: - onvolkomen stuitligging;
- volkomen stuitligging;
- half (on)volkomen stuitligging.
Tegen de uitgerekende datum ligt ongeveer 3 procent van de baby's in stuitligging.
Waarom ligt een baby in stuitligging?
Bij iets meer dan 85 procent van de zwangeren is het onbekend waarom hun baby in stuitligging ligt.
Een stuitligging komt vaker voor bij:
- een meerlingzwangerschap;
- een afwijkende vorm van de baarmoeder of het bekken;
- een voorliggende placenta (moederkoek) of een myoom (vleesboom) bij de ingang van het bekken;
- aangeboren afwijkingen van de baby.
Onderzoek bij een stuitligging Bij een stuitligging vindt er altijd een onderzoek plaats door middel van een echo. Mocht je bij een verloskundige onder controle zijn, dan zal ze je doorverwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.
Er wordt dan onder meer gekeken naar zichtbare afwijkingen, de stand van het hoofdje van de baby, de ligging van de moederkoek, of er vleesbomen aanwezig zijn, eventuele andere afwijkingen en of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is.
Het draaien van een kind in stuitligging Op
deze pagina van het NVOG vind je meer informatie over het draaien van het kind (onder punt 7).
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics