Noot van de redactie: Na de invoering van de NIPT (niet-invasieve prenatale test)) in 2017, daalde het aantal zwangeren dat nog kiest voor de combinatietest naar minder dan 1%. De reden hiervoor is dat de NIPT betrouwbaarder is dan de combinatietest. Doordat er weinig wordt getest, is het moeilijk om de kwaliteit van de screening(onderzoek ) te verzekeren. Het is dan ook niet wenselijk om de combinatietest aan te bieden naast de NIPT. De combinatietest, onderdeel van het landelijke programma van de prenatale screening, is daarom vanaf 1 oktober 2021 gestopt.
De combinatietest is een onderzoek om de kans te berekenen op een baby met het Downsyndroom. De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:
Het bloedonderzoek
Voor het bloedonderzoek wordt er bij de zwangere vrouw een buisje bloed afgenomen. In het bloed worden 2 stoffen (hormonen) gemeten.
De echo
Bij de echo wordt bij de baby de dikte van de nekplooi gemeten. De nekplooi is een dun laagje vocht dat zich onder de huid in de nek bevindt. Alle ongeboren baby's hebben bij een zwangerschapsduur van 10 tot 14 weken een laagje vocht in het nekje, maar hoe dikker dit laagje vocht is, hoe groter de kans is dat de baby het Downsyndroom heeft.
De uitslag
Voor de uitslag worden de uitkomsten van de 2 onderzoeken gecombineerd met de leeftijd van de zwangere vrouw en de exacte duur van de zwangerschap. De volgorde waarin de testen worden gedaan én de manier waarop de uitslag gegeven wordt, verschilt per ziekenhuis, huisarts of verloskundige. Vraag bij het maken van de afspraak, hoe je de uitslag mag verwachten. Heel soms wordt de uitslag per brief of telefonisch gegeven. Wanneer je de nekplooimeting ná de bloedtest krijgt (en de uitslag van de bloedtest is al bekend), kan je mogelijk al gelijk de uitslag krijgen van de combitest. Dit is zeer prettig, omdat het persoonlijk is en je eventuele vragen direct kunt stellen.
Als blijkt dat er een verhoogde kans is op een baby met Downsyndroom, dan wordt er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek. Dan worden de mogelijke vervolgonderzoeken besproken. Schrijf al je eventuele vragen op en neem deze mee, wanneer je het gesprek hebt. Door de spanning is het mogelijk dat je veel van je vragen vergeet).
Wanneer bij de nekplooimeting een nekplooi wordt gemeten van meer dan 3,5 millimeter, krijg je ook een vervolgonderzoek aangeboden. Zelfs als de uitslag van de combinatietest uitwijst dat er geen verhoogde kans is, krijg je een vervolgonderzoek aangeboden, omdat dit mogelijk een aanwijzing kan zijn voor een andere aandoening.
Kansberekening
Met de combinatietest wordt de kans ingeschat dat je in verwachting bent van een kindje met Downsyndroom. Na het onderzoek weet je helaas nog steeds niet zeker of je kindje nu wel of geen Downsyndroom heeft.
Bij een niet verhoogde kans blijkt bij de geboorte in een enkel geval dat de baby deze aandoening toch heeft. Andersom betekent het weer dat een verhoogde kans niet wil zeggen dat de baby de aandoening ook echt heeft.
Een verhoogde kans is een kans van 1 op 200 of groter dat je op moment van het onderzoek zwanger bent van een kindje met Downsyndroom. Een zwangere vrouw met een verhoogde kans komt wel in aanmerking voor vervolgonderzoek.
Verhoogde kans of grote kans?
Een verhoogde kans is niet hetzelfde als een grote kans. Ook bij een verhoogde kans is de kans dat de baby geen Downsyndroom heeft groter dan dat de baby dit wel heeft. Dit betekent dat de meeste vrouwen met een verhoogde kans toch een kindje krijgen dat geen Downsyndroom heeft.
Vervolgonderzoek (prenatale diagnostiek)
Met vervolgonderzoek kan met zekerheid worden vastgesteld of de baby Downsyndroom heeft. Het vervolgonderzoek bestaat uit 1 van de volgende 2 onderzoeken.
Garantie
De combinatietest is geen garantie. Het geeft alleen de kans weer of je kindje Downsyndroom heeft. Een lagere kans is dus helaas geen garantie dat je kindje geen Downsyndroom heeft. Ook is het geen garantie dat je kindje verder helemaal gezond is.
Combinatietest bij meerlingen
Wanneer je in verwachting bent van een meerling, geeft bloedonderzoek helaas geen betrouwbare uitslag. Daarom is de combinatietest bij een meerling niet zinvol. Het is wel mogelijk om te kiezen voor een nekplooimeting. Bij de nekplooimeting krijg je de uitslag voor elk kindje afzonderlijk.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Tests Tijdens De Zwangerschap · Groep B streptokokken · Hemoglobinegehalte · Navelstrengpunctie · Neurale buis defect · Triple test · Vaderschapstest (Thuis) · Vlokkentest · Vruchtwaterpunctie · NIPT test
Gerelateerde topics