Candida is een redelijk onschuldig gist, veel mensen dragen het bij zich zonder het te merken. Onder bepaalde omstandigheden kunnen door toename van de hoeveelheid gist, echter opeens klachten ontstaan. In het bijzonder vrouwen hebben daar last van. Overgroei van de gist kan bijvoorbeeld ontstaan als de weerstand vermindert, bijvoorbeeld bij stress, suikerziekte of gebruik van bepaalde antibiotica en medicijnen. Candida-infectie wordt vaak 'schimmelinfectie' genoemd en ontstaat vrijwel nooit door seksueel contact. Je kunt de gist wel bij seksueel contact doorgeven. De infectie is niet ernstig en is meestal goed te behandelen. Het kan wel vervelend zijn en (vaak) terugkomen. Deze aandoening kan in de geslachtsorganen, in de mond en in de endeldarm voorkomen.
Schimmelinfectie tijdens de bevalling Heb je aan het eind van je zwangerschap een schimmelinfectie, wees dan na de geboorte extra alert op een schimmelinfectie in het mondje van je baby, spruw genaamd. Doordat je baby door de vagina naar buiten komt (tijdens een normale bevalling) krijgt het vaak de schimmel mee.
Verschijnselen Bij een candida-infectie hoef je geen klachten te hebben. Dit geldt vooral voor mannen. Als vrouw kun je veel meer afscheiding hebben dan normaal. Deze afscheiding kan eruit zien als dikke klonterige kwark. Meestal wordt het gebied rond de schede rood en kan er een heftige jeuk optreden. De man kan ook jeuk hebben, het komt echter vaker voor dat de penis er rood en schilferig uit gaat zien. Pijn bij het plassen kan ook wijzen op een candida-infectie.
Onderzoek Om een candida-infectie aan te tonen, zal de arts de vagina en schaamlippen bekijken. Hij kan ook een uitstrijkje maken, wat meestal direct onder de microscoop wordt onderzocht. In een enkel geval wil de arts een kweek maken.
Behandeling Gelukkig is een candida-infectie goed te behandelen. In enkele gevallen is de infectie hardnekkig en blijft deze terugkomen. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn.
- crème (voor in de vagina of op de penis);
- vaginale tabletten;
- capsules (in de vorm van een éénmalige inname, of een kuur);
- Prednison (het gebruik van Prednison en andere medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden kunnen er voor zorgen dat de candidagist zich verder uitbreid in de vagina);
- antibiotica (antibioticakuren, bijvoorbeeld voor luchtweginfecties of huidinfecties, kunnen als bijwerking bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden).
Wat je zelf kan doen - strak ondergoed vermijden (draag bij voorkeur alleen katoenen ondergoed);
- was jezelf van onder niet met zeep, maar met lauw warm water;
- Lactacyd gebruiken (dit is te koop bij de drogist);
- vermijdt wondjes aan de vagina wand (gebruik bijvoorbeeld zachte en gladde tampons);
- beperk het gebruik van inlegkruisjes (zo beperk je het broeien).
Tijdens de behandeling is het beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Tests voor de zwangerschap · Chlamydia · Hemoglobine · Hepatitis B · HIV en AIDS · Antistoffen · Rodehond · Toxoplasmose · Vaginale infecties · Waterpokken