Rodehond (rubella) is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door een virus, die voornamelijk bij kinderen voorkomt, maar ook bij volwassenen kan optreden.
OorzaakHet virus wordt verspreidt via druppeltjes die in de lucht terecht zijn gekomen door niezen of hoesten. De incubatietijd bedraagt 2 tot 3 weken. Dit betekent dat iemand die in aanraking komt met een besmet persoon, tot 3 weken daarna rodehond kan krijgen. Iemand is al besmettelijk 5 tot 7 dagen voordat de huiduitslag optreedt en blijft dat 5 tot 7 dagen daarna.
Verschijnselen en diagnose Bij de meeste kinderen verloopt de ziekte mild. Soms treedt er een bleekrode huiduitslag en lichte koorts op. De uitslag duurt ongeveer 3 dagen en begint meestal in het gezicht en verspreidt zich over de romp en ledematen. De lymfeklieren achter de oren zijn vaak opgezet en soms zijn de gewrichten pijnlijk. De keel kan rood worden, maar is niet pijnlijk. Het kind voelt zich wel ziek. Rodehond kan bij volwassenen met hetzelfde beeld optreden, maar kan ook vrijwel zonder symptomen verlopen. De diagnose wordt gesteld op grond van dit ziektebeeld, bij twijfel wordt er een bloedonderzoek gedaan naar antistoffen.
Besmetting tijdens de zwangerschap
Op zich is Rodehond geen ernstige ziekte. Het kan wel zeer gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby's van zwangere vrouwen die zelf nog geen rode hond hebben gehad, en tijdens de zwangerschap besmet raken. De kans op een miskraam of een aangeboren afwijking is hierbij het grootst in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Rodehond kan afwijkingen veroorzaken aan de hersenen, de ogen, het middenoor en het hartje van de baby.
Behandeling
De behandeling bestaat uit een aantal dagen rust, veel drinken en indien nodig paracetamol. Meestal verdwijnen de klachten weer na een paar dagen en voelt de patiënt zich beter. Kinderen of volwassenen met Rodehond, dienen wel uit voorzorg uit de buurt van zwangere vrouwen te worden gehouden.
Voorkomen Tegenwoordig worden alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden ingeënt met het BMR-vaccin (bof, mazelen en rodehond), en wanneer het kind 9 jaar is wordt de inenting herhaald.
Wanneer je niet tegen Rodehond bent ingeënt, is het mogelijk om dit alsnog te laten doen (informeer bij de huisarts). Dit is belangrijk om te voorkomen dat je besmet raakt en de besmetting kan doorgeven aan de ongeboren baby. Als je er niet zeker van bent of je al bent ingeënt, informeer dan ook bij de huisarts. Deze heeft mogelijk gegevens hierover. Bij twijfel kan de arts een bloedonderzoek laten doen om uitsluitsel te geven.
Wanneer je bent ingeënt, mag je de eerste 3 maanden na de inenting niet zwanger worden. Mocht je al zwanger zijn, dan mag je pas weer na de zwangerschap worden ingeënt met het rodehond-vaccin.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Tests voor de zwangerschap · Candida infectie · Chlamydia · Hemoglobine · Hepatitis B · HIV en AIDS · Antistoffen · Toxoplasmose · Vaginale infecties · Waterpokken