Wat de meeste mensen als vanzelfsprekende routinetaken ervaren (voeden, in bad doen, aankleden, naar bed brengen) is best moeilijk als de tweelingbaby's nog klein zijn. Het aanleren van routines kan deze taken verlichten, omdat de ouders èn de baby's dan weten wat ze te wachten staat.
Voeden Het zou ideaal zijn als je zo snel mogelijk na de geboorte kunt beginnnen met borstvoeden. Bij een keizersnede zijn de baby's vaak al snel alert, en kan het al enkele uren na de bevalling. Tweelingen worden echter vaak vroeg geboren, waardoor ze eerst nog in een couveuse moeten liggen. Als dit gebeurt, en je kunt je kindjes niet borstvoeden, dan kun je evengoed melk pompen zodat je nog steeds melk hebt als je wèl weer kunt borstvoeden. Een goede pomp maakt dit overigens een stuk aangenamer.
Borstmelk bij te vroeg geboren baby's is heel anders dan die bij op tijd geboren baby's. Juist vroeggeboren baby's hebben veel aan je melk. De verpleegkundige zal je hierop wijzen en behulpzaam zijn bij het voeden of kolven. In het begin kan je de baby's waarschijnlijk tegelijk voeden. Later kunnen ze hun eigen drinkpatroon ontwikkelen en moet je ze waarschijnlijk apart voeden.
Er zijn diverse houdingen mogelijk voor het gelijktijdig voeden van de baby's. Eén manier is om de tweeling op schoot te houden terwijl de benen van de ene baby over de benen van de andere worden gelegd. Je kunt de benen van de baby's ook langs je zij laten uitsteken, in dat geval heb je kussens nodig. Zorg dat de buikjes van de baby's tegen je eigen buik drukken. Het is ook heel belangrijk dat de kindjes het hoofd recht houden. Als de baby's tijdens het voeden omhoog moeten kijken krijgen ze misschien niet genoeg melk.
Gebruik veel kussens. Er zijn speciale kussens te koop voor het voeden van tweelingen, je kan ze ook zelf maken. Wissel de babies steeds van borst. Leer verschillende posities zodat je weet welke het beste voor jou en je babies werkt. Je kunt ook liggend borstvoeden. Dit is lastig om te leren, maar zodra je het kunt geeft het je wel extra rust.
Bijna alle tweelingouders hebben geprobeerd om de tweelingen te voeden met hun eigen lepel en bordje. Vaak is dit nette systeem na drie happen al de wereld uit. Je kan de babies gewoon met één lepel van één bord voeden.
Slapen Het in slaap krijgen van je tweeling vergt vaak veel extra moeite in vergelijking met een enkele baby. Een aantal tips:
1. Leg je baby's tegelijkertijd in bed. Dit is om een goed slaappatroon te creëren, en hopelijk ook wat tijd voor jezelf te hebben. Als je de baby's op verschillende tijden in bed doet, is waarschijnlijk altijd een van de twee wakker, waardoor je snel uitgeput kunt zijn.
2. Leer een naar-bed-gaan-routine aan. Een warm bad, een verhaaltje, een paar minuten knuffelen, de rugjes masseren en een paar zachte woordjes bereiden je kindjes op de slaap voor. Als je dit vaak genoeg op dezelfde manier doet voelen de baby's aan dat het tijd is om te gaan slapen.
3. Doe de tweeling in bed als ze slaperig zijn, niet als ze al slapen. Help hen in slaap te leren vallen in bed, zo leer je sneller een routine aan.
4. Doe eerst de kalmste baby in bed. Als de ene baby druk is en de ander kalm, ben je waarschijnlijk geneigd om de druktemaker het eerst in bed te krijgen. Het is beter om eerst de kalme baby in bed te doen voor je de drukke baby kalmeert. De meeste tweelingen zullen zich niet veel van een huilend tweelingzusje of -broertje aantrekken, zelfs als ze in dezelfde kamer slapen.
5. Wakker worden in de nacht. Hoe kalmer de avond verloopt, hoe beter de baby's `s nachts slapen. Praat niet meer dan nodig tegen de baby als die `s nachts wakker wordt. Laat een gedimd licht branden en zorg dat ze een zachte knuffel of knuffeldoek hebben.
6. Probeer aparte kamers. Als de tweeling wat ouder wordt gaan ze waarschijnlijk liever met elkaar praten dan dat ze willen slapen. Een aparte slaapkamer lost dit op.
In bad Beide baby's tegelijk in bad doen is lastig, je hebt toch twee handen nodig omdat de baby constant onderuit glijdt. Een babyschommel, bouncy-seat of (loop)stoeltje biedt dan uitkomst. In ieder geval iets waar je de baby in kan laten zitten zonder dat er iets kan gebeuren. Een is genoeg, maar je zult waarschijnlijk vaak willen dat je er voor elke baby een hebt.
Verzamel eerst alles wat je nodig hebt tijdens en na het badderen. Vul vervolgens het bad terwijl je de tweeling veilig in een schommel of wipstoeltje hebt gezet. Terwijl je een baby wast, kan de andere toekijken zodat je deze toch in de gaten kunt houden Een douche met slang is het handigst, ook als je de baby in de wasbak wast. Deze zijn ook te koop met een `pauzeknop`, zodat je je niet uit hoeft te rekken om bij de kranen te kunnen. Meestal heb je daar geen handen meer voor over. Was en droog de eerste baby, doe kleertjes aan en zet deze in een stoeltje. Laat dit kindje vervolgens toekijken hoe je de tweede baby in bad doet.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Tweelingen · Bevalling bij tweelingen · Complicaties · Na de tweelingzwangerschap · Tijdens de tweelingzwangerschap · Verdwijnende Tweeling Syndroom
Gerelateerde topics