Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. UV-stralen, waar zonlicht voor een deel uit bestaat, dringen een beetje de opperhuid in. In die opperhuid doen ze hun werk, afhankelijk van de sterkte van de straling (bruining opwekken, huidverdikking, doorbloeding stimuleren enzovoort). De indringdiepte van UV-straling is zo gering (max. 0,5 cm) dat de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen.
Is er dan helemaal geen reden om extra voorzichtig te zijn?
Jawel, tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt over het algemeen tot een versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen onregelmatige pigmentaties in het gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker of melasma/chloasma genoemd). Dit kan heel ontsierend zijn en het kan bij sommige vrouwen zelfs tot enkele jaren na de bevalling nog aanwezig zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt dit binnen 1 jaar. Al betreft dit dus geen bedreiging voor de gezondheid, het is natuurlijk wel belangrijk om voorzichtig met de zon om te gaan. Niemand wil tenslotte met ontsierende verkleuringen in het gezicht rondlopen.
Richtlijnen
Probeer grote doses zonlicht te vermijden. Ga dus liever niet in de volle zon zitten of liggen. Vooral als je aanleg hebt voor een zwangerschapsmasker, blijf je tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk met het gezicht uit de zon en gebruik je een sunblock. Merk je niets bijzonders, dan kun je de dosis langzaam opvoeren. Een ander probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen is hyperpigmentatie op de borsten en de buik. Dit verdwijnt doorgaans weer na de zwangerschap.
Zonnebank
Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap raden sommige dokters zonnen onder de zonnebank af. Er is geen bewijs dat een te hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan. Wel kun je door de warmte van de zonnebank duizelig worden. Smeer je ook hier in ieder geval in met een hoge beschermingsfactor.
Tips
Het is belangrijk dat je jezelf prettig blijft voelen. Luister naar je lichaam. Voel je je benauwd of ongemakkelijk, stop dan met zonnen. Vanaf de 7e maand kan het kindje in jouw buik licht zien. Vermijd te fel licht op je buik door tijdens het zonnen een handdoek eroverheen te leggen.
Dit artikel is geschreven i.s.m. Instituut Esthémare Totaalkosmetiek, een instituut voor professionele huid- en voetverzorging in Giessenburg, Zuid-Holland (www.esthemare.nl).
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.