Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten uitslag en de mogelijke oorzaak. Heeft je kindje koorts, breidt de uitslag zich snel uit of vertrouw je het gewoonweg niet? Neem dan contact op met je huisarts of de huisartsenpost.
Witte vlekken met een rode stip aan de binnenkant van de wangen, vlekken op het gezicht, in de hals en in de nek. Na verloop van tijd een bijna egaal rode huid: mogelijk Mazelen.
Rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren, zich later verspreidend over het hele lichaam. De hele huid kan rood worden: mogelijk Rodehond.
Witte tong die na drie dagen rood en dik is (frambozentong). Daarna roze huid met rode ruwe pukkeltjes over het hele lichaam (vooral onder de oksels en in de liezen). Na een paar weken schilfert de huid, vooral op de handpalmen en voetzolen: mogelijk Roodvonk.
Rode wangen met symmetrische rozerode vlekjes. De uitslag verspreidt zich naar romp, armen en benen. Soms kan de hele huid rozerood worden vanwege de vele vlekken. Uitslag verdwijnt na een dag of 10: mogelijk de Vijfde ziekte.
Je kleine krijgt opeens hoge koorts, denk aan 39 tot 40,5 graden. Na drie tot vijf dagen gaat de temperatuur weer naar beneden en verschijnen er kleine lichtrode vlekjes op de romp en in mindere mate in het gezicht. De uitslag jeukt niet en trekt binnen één of twee dagen weg. Vlekken achter in de keel die optreden op de vierde dag van de infectie bij het merendeel van de patientjes: mogelijk de Zesde ziekte.
Rode vlekjes die duidelijker zijn als het kind uit bed of uit bad komt. Meestal op de borst, rug, liezen, billen: mogelijk warmtebultjes.
Over het hele lichaam rode vlekjes en blaasjes, zelfs in de mond, in het haar en op de oogleden. Door krabben of schuren van kleding kunnen de plekjes gaan ontsteken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Na gemiddeld twee weken zijn de korstjes weg: mogelijk Waterpokken.
Kleine rode plekjes waarvan enkele plekjes gevuld met pus. Deze plekjes breiden zich steeds (vaak ringvormig) uit tot een groot deel van de huid er onder zit. Wanneer de wondjes openbreken ontstaat er op die plek een gele korst. De buitenste randen zijn het vurigst terwijl het centrum van de wond zich als eerste herstelt: mogelijk Krentenbaard.
Pijnlijke rode plekken en blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Verder kan je kind last krijgen van keelpijn, een snotterige neus, lichte koorts en hoest. Geef je kind extra water en zorg voor genoeg rust. Binnen twee weken gaan de klachten vanzelf over.
Paars-rode (soms puntvormige) vlekjes die niet kunnen worden 'weggedrukt' op de romp, armen en benen en/of het oogslijmvlies: mogelijk hersenvliesontsteking.
Droge lichtroze vlekken, enigszins schilferig, soms kleine blaasjes of bultjes: mogelijk een soort eczeem. Er zijn vele soorten eczeem en allergieën, informeer bij je huisarts.
Vochtige ringvormige plekken op de huid die lijken op dauwdruppels: mogelijk constitutioneel eczeem, bij jonge kinderen ook wel dauwworm genoemd.
Ga bij uitslag bij je kind altijd naar de huisarts, zeker als er koorts bij komt. De huisarts kan de uitslag en eventuele andere symptomen beoordelen en de juiste diagnose stellen. Ook zijn er middelen tegen jeuk verkrijgbaar waarover de huisarts kan adviseren.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.