Eten en drinken Het is voor iedereen belangrijk om gezond te eten, maar tijdens de zwangerschap is het essentieel. Je baby heeft bepaalde hoeveelheden voedingstoffen, mineralen en vitaminen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat je weet welke dit zijn. Wees voorzichtig met voedsel (houdbaarheid en hygiëne) en weet wat je beter kunt laten staan.
Wat je beter kunt laten staan: - sushi;
- rauw of niet doorgebakken vlees;
- zachte kazen;
- (te) rauwe eieren;
- mayonaise (bevat rauwe eieren);
- ongepasteuriseerde sappen;
- alcoholische dranken;
- haai;
- zwaardvis;
- koningsmakreel;
- rauwe schelpdieren;
- vissen uit mogelijk verontreinigd water;
- ongepasteuriseerde melk;
- paté uit de koelkast;
- ongewassen groentes;
- kalfslever (te veel vitamine A).
Wat je wel mag eten maar niet zo vaak:
- boterhamvlees;
- hot dogs;
- tonijn;
- zalm;
- kunstmatige zoetstoffen, `zoetjes`;
- snoepjes;
- voorbehandeld voedsel, zoals verrijkt, ingevroren, gevriesdroogd;
- cafeïne.
Zwangere vrouwen wordt aangeraden lever en supplementen met vitamine A te mijden. Dit bevat een hoge dosis vitamine A. Niet dat dit schadelijk is voor henzelf, maar wel voor hun ongeboren kind.
Bron: Gezondheidsraad. Naar een adequate inname van vitamine A. publicatienr. 2008/26.
Maximale hoeveelheden vitamine A
Voor zowel zwangere als niet-zwangere vrouwen geldt een maximum van 3000 microgram/dag.
Voor zwangere vrouwen wordt een inname van minimaal 800 microgram/dag aanbevolen.
Echter: een klein stukje kalfslever van 75 gram bevat al 11.250 microgram vitamine A. De maximaal aanbevolen hoeveelheid vitamine A is ca. 3000 microgram/dag.
Controleer het zelf op
Voedingswaardetabel > Kalfslever.
Tips voor het veilig omgaan met voedsel
Was altijd je handen na, en tijdens het maken van eten en na toiletbezoek. Zorg dat je het ene voedsel niet verontreinigd met het andere voedsel (kruisbesmetting). Maak bestek en kookgerei goed schoon. Gebruik geen gedeukte blikken. Eet en drink alleen gepasteuriseerde producten, inclusief (bijvoorbeeld) appelsap. Ontdooi voedsel helemaal voor je het klaarmaakt, vooral vlees. Als iets al een keer is ingevroren, kun je het niet nog een keer invriezen. Warm eten slechts een keer op, gooi het daarna weg.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap · Doorwerken · Medisch · Seks · Slaap · Schoonheidsbehandelingen
Gerelateerde topics