Koorts
Een lage koorts vroeg in de zwangerschap is waarschijnlijk geen probleem, maar een hoge koorts (meer dan 39°C) kan gevaarlijk zijn voor de baby. De fysiologische processen in de vroege ontwikkeling van de baby, zoals de proteïne-activiteit, zijn temperatuursafhankelijk. De ontwikkeling van de baby valt of staat met de aanvoer van de juiste proteïnen op de juiste tijd, een flinke koorts kan dit geheel ontregelen. Later in de zwangerschap, wanneer de baby alleen nog groeit, is koorts niet zozeer een probleem, tenzij het wordt veroorzaakt door een intra-uteriene infectie. Als je niet zeker weet waar de koorts van komt is het beter om naar dokter te gaan.
Depressie
Tijdens routinecontroles let je dokter op verschijnselen van depressie. Als je een milde tot `normale` depressie hebt, start dan met psychotherapie. Als je door je depressie niet meer in staat bent om normale dagelijkse dingen te doen kun je medicijnen krijgen. Antidepressiva voor zwangere moeders blijken veilig te zijn. Een onbehandelde depressie kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan het moeilijk voor je zijn om je aan de baby te binden, of ervan te houden. Verberg het dus niet en neem actie als je denkt dat je een depressie hebt.
Blootstelling aan waterpokken
Als je nooit eerder waterpokken hebt gehad is het onverstandig om bij een persoon met waterpokken te zijn terwijl je zwanger bent. Als je waterpokken krijgt tijdens de zwangerschap wordt je zieker dan normaal, en heb je een grotere kans op het krijgen van longziektes. In het eerste trimester is ook het risico op geboorteafwijkingen hoger. Als je direct contact hebt gehad met iemand (kind, partner) met waterpokken moet je binnen een paar dagen aan je dokter een `varicella immune globulin` vragen, die de ontwikkeling van de ziekte probeert te stoppen. Als je al in een verder stadium bent zijn er medicijnen die de ziekte proberen te verlichten.
Ibuprofen tijdens de zwangerschap
Het gebruik van de pijnstiller/koortsremmer ibuprofen wordt afgeraden in het laatste trimester. Iboprufen en andere pijnstillers kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor het hart van je baby. Het kan ook het bloed verdunnen. Overleg met je arts als je dit medicijn wilt gebruiken tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap of als je zwanger wilt worden. Je hebt door dit medicijn iets meer kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby. De kans hierop is zeer klein, maar neemt toe bij een hogere dosering en bij langduriger gebruik. Als je dit medicijn gebruikt heb je bovendien iets minder kans om zwanger te worden. Men adviseert dit medicijn alleen tijdens zwangerschap als de pijnstiller paracetamol onvoldoende werkt.
Ibuprofen bij borstvoeding
Ibuprofen mag ingenomen worden als je borstvoeding geeft, maar paracetamol geniet de voorkeur. Gebruik ibuprofen enkel als het echt niet anders kan. En liefst op aanraden van een arts of verloskundige. De totale maximumdosis ibuprofen per dag bedraagt 1200mg, verspreid over drie (d.i. 3x400mg) tot vier (d.i. 4x200mg) innames. En je neemt bij voorkeur een dosis in vlak na het voeden. Want Ibuprofen gaat in beperkte mate over in de moedermelk.
Paracetamol tijdens de Zwangerschap
Je kunt paracetamol in beperkte mate gebruiken. Dit betekent niet langer dan een week achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag. Het wordt in die dosering al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Heb je meer dan vier tabletten per dag nodig, overleg dan eerst met je arts. Heb je langdurig paracetamol nodig, bijvoorbeeld langer dan een week, overleg dan ook eerst met je arts.
Paracetamol bij borstvoeding
Paracetamol mag in beperkte mate ingenomen worden tijdens de borstvoedingsperiode. De totale maximumdosis paracetamol per dag bedraagt 4000mg (sommige artsen raden zelfs maximum 3000mg aan tijdens de lactatieperiode). Verspreid de medicatie over vier (d.i. 4x1000mg) tot zes (d.i. 6x500mg) innames. Neem bij voorkeur een dosis in vlak na het voeden, want paracetamol gaat in beperkte mate over in de moedermelk. Wees je er ook van bewust dat paracetamol je kindje slaperig en/of suf kan maken. Leg je kleintje dus bij voorkeur een keertje extra aan, om zeker te zijn dat het voldoende vocht en voeding binnenkrijgt. Heb je langer dan twee dagen achtereen paracetamol nodig, overleg dan eerst met een arts!
Injecties tegen rimpels
Een behandeling tegen rimpeltjes in je gezicht houdt in dat er door middel van 3-5 prikjes een stof in je huid wordt gebracht (botox). Botox is alleen op recept verkrijgbaar en wordt niet aan zwangeren gegeven of als je borstvoeding geeft. Als je van plan bent binnenkort zwanger te worden wordt het ook afgeraden.
Bloed doneren
De hoeveelheid bloed tijdens een zwangerschap neemt met zo`n 50 procent toe. Extra bloed is nodig om je placenta en je baby te voeden. Als je bloed geeft, verminder je de hoeveelheid zuurstof die je aan de baby kan geven. Geen enkele bloedbank zal een zwangere vrouw laten doneren.
Vaccinatie bij oudere kinderen
Het laten vaccineren van kinderen is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap. Vaccinatie tegen waterpokken en mazelen moeten echter even wachten tot na de zwangerschap. Maak voor de vaccinatie duidelijk dat je zwanger bent, en vraag of de vaccinatie die gedaan wordt samengaat met je zwangerschap.
Acupunctuur
Als je een zwangerschap zonder complicaties hebt is acupunctuur veilig. Zorg wel dat je een erkende acupuncturist kiest. Tijdens de zwangerschap wordt soms voor acupunctuur gekozen om misselijkheid te behandelen. Ook wordt wel geprobeerd om blaasproblemen en humeurschommelingen te verminderen of voorkomen. Een aantal `prikpunten` wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Je acupuncturist weet welke dit zijn.
Maagzuurpillen/drankjes
Vraag voor het aanschaffen aan je apotheker of het medicijn veilig te gebruiken is tijdens de zwangerschap. Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing, en vraag hoe vaak je het mag gebruiken als zwangere vrouw. Te veel aan maagzuurremmers kan leiden tot verstopping. Dat is echter niet schadelijk voor de baby.
Pijntjes/ Hoofdpijn
Kleine pijntjes en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten bij zwangere vrouwen. Rust en ontspanningstechnieken kunnen ze verminderen. Als niets schijnt te helpen, vraag dan aan je dokter welke pijnstillers hij veilig voor kan schrijven. Lees meer over hoofdpijn.
Heb je nog meer vragen over het gebruik van medicijnen tijdens uw zwangerschap of borstvoeding? Download dan de gratis brochure 'Wat kan ik doen, wat mag ik slikken?' of neem contact op met je apotheek.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap · Doorwerken · Eten · Seks · Slaap · Schoonheidsbehandelingen
Gerelateerde topics