Electrolyse/ontharing
Veel zwangere vrouwen krijgen haar waar nomaal geen haar groeit, of versnelde haargroei. Dit komt door zwangerschapshormonen. Na de zwangerschap gaat dit haar weer vanzelf weg. Je kan het ook veilig epileren. Het is beter om geen speciale behandelingen uit te voeren op de buik, en vooral niet op de borsten, zeker niet als je gaat borstvoeden. Bij een electrolyse wordt de wortel van elk haartje geëlectrocuteerd, zodat deze niet meer terugkomt. De huid beschadigt niet, en er komt geen bloed bij. Als de apparatuur steriel is zal er geen gevaar voor infecties zijn. Na de behandeling wordt, afhankelijk van je reactie op de behandeling, een zalfje voorgeschreven. Deze behandeling is niet pijnlijk, maar wel vervelend.
Ontharingscrème
Er is geen bewijs dat ontharingscrème nadelige gevolgen heeft voor de (ongeboren) baby. Er is echter ook nog niet veel onderzoek naar gedaan. Aangenomen wordt dat slechts heel weinig van de chemicaliën in het bloed van de baby terechtkomen. Als je het toch wilt doen, was de huid dan eerst met koud water, zodat de openingen van de poriën kleiner worden. Doe het in een goed geventileerde ruimte en zorg dat de crème niet te lang op de huid blijft zitten.
Tanden bleken
Er is geen bewijs dat het bleken van de tanden schadelijk is voor de baby. Voor de veiligheid kun je wachten tot na de zwangerschap en eventuele borstvoeding. Lees ook Tandverzorging
Haarverf
Aangeraden wordt om het haar pas na het eerste trimester te kleuren. Als alternatief kun je kiezen voor het kleuren van de uiteinden (highlights), en andere haarkleurmethoden waarbij de chemicaliën niet in aanraking komen met de hoofdhuid. Chemicaliën worden namelijk niet opgenomen door je haar, alleen door de huid. Lees ook Haarverzorging
Permanenten
Als je een permanent krijgt of geeft, zorg dan de je in een goed geventileerde ruimte staat. Het permanenten is op zich geen probleem, maar de manier waarop je haar kan reageren tijdens de zwangerschap kan onvoorspelbaar zijn. De zwangerschapshormonen veranderen de samenstelling van je haar, waardoor het dus mogelijk anders reageert dan voor de zwangerschap. Een kapsel dat niet afhankelijk is van een behandeling als een permanent is misschien het beste tijdens de zwangerschap. Lees ook Haarverzorging
Waxen
Wax dringt de huid niet binnen en kan daarom veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Je huid is echter wel gevoeliger tijdens de zwangerschap, omdat er meer bloed onder de huid stroomt (vooral rond je schaamhaar). Waarschijnlijk ben je gevoeliger voor alles wat op je huid drukt of eraan trekt, dus het zal pijnlijker zijn dan je gewend bent. Er kunnen ook meer gebroken bloedvaten zichtbaar zijn na het waxen.
Gezichtsmaskers
Gezichtsmaskers zijn veilig tijdens de zwangerschap. Je huid is wel gevoeliger, dus wees voorzichtig bij het eraf trekken van het masker. Zwangerschap kan verkleuringen in je gezicht veroorzaken, en meer bloedvaatjes in je gezicht laten doorschemeren, dus het resultaat kan wat teleurstellend zijn.
Manicure
Hoewel geen bewijs is gevonden dat een manicure schadelijk kan zijn voor de baby, wordt aangeraden om hiermee te wachten tot na het eerste trimester. Als je het laat doen kan je ook overwegen om een rustige tijd uit te kiezen, zodat er niet te veel chemische dampen hangen in de salon. Als het langer duurt vraag dan of je even naar buiten mag tussendoor.
Tatoeages
Tijdens de zwangerschap verandert je huid. Hierdoor kan een tatoeage er anders uitzien na de zwangerschap. Hoewel de kans op infecties tegenwoordig klein is, is het toch een risico dat je tijdens de zwangerschap niet wilt lopen.
Zonnehemels
Oververhitting en het risico op kanker (Melanoma is het enige type kanker dat zich uitbreidt tot in de placenta), kunnen heel slecht aflopen voor jezelf en de baby. Zonlicht (en zonnebanken) kunnen bij zwangere vrouwen ook donkere plekken in het gezicht en op de armen veroorzaken (chloasma).
Bruiningscrème
Het krijgen van een bruinere huid door bruiningscrème kan bij sommige vrouwen het zelfvertrouwen verhogen. De bestanddelen van deze crèmes zijn onschadelijk, en het dragen/opbrengen ervan is dan ook geen probleem tijdens een zwangerschap.
Hete baden/Sauna
Het is geen goed idee om een heet bad te nemen. Zorg dat het water niet warmer is dan 37°C. Hete baden kunnen je oververhitten, waardoor je hartslag toeneemt en de bloedtoevoer naar de baarmoeder vermindert. Dit kan de ontwikkeling van de baby hinderen of negatief beïnvloeden. Zwangere vrouwen hebben bovendien meer moeite met het afkoelen, waardoor de kans bestaat dat je flauwvalt. Een saunabezoek kan op zich geen kwaad en is heerlijk ontspannend. Lees meer over sauna en zwangerschap.
Navelringen
Een navelring kan pijn doen wanneer de buik uitrekt tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kun je een plastic `sleeper` indoen die voorkomt dat het gaatje dichtgroeit. Sommigen hebben helemaal geen problemen met de ring en kunnen deze de hele zwangerschap inhouden. Tijdens de zwangerschap een navelring laten plaatsen is geen goed idee, vanwege mogelijke infecties. Zie ook: Navels
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap · Doorwerken · Eten · Medisch · Seks · Slaap