Curettage na een zwangerschap
Er zijn verschillende soorten curettage. In dit topic beperken we ons tot curettage na een zwangerschap. Na het spontaan eindigen van een zwangerschap in een miskraam, of na een abortus, wordt vaak een curettage toegepast. Het gaat dan meestal om een zogenaamde zuigcurettage; hierbij wordt geen schraaplepeltje (curette), maar een speciaal afzuigslangetje gebruikt.
Hoe wordt een curettage uitgevoerd?
Een curettage wordt meestal onder zeer lichte, algehele narcose uitgevoerd, in de polikliniek van een ziekenhuis. Soms is er een dagopname nodig. Bij het toepassen van verdoving wordt alleen de onderste lichaamshelft verdoofd, of wordt een plaatselijke verdoving gegeven. Bespreek met je gynaecoloog en de anesthesist welke mogelijkheden er zijn.
Tijdens de curettage wordt een laagje van het baarmoederslijmvlies afgeschraapt. Dit weefsel wordt voor verder onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Mochten er ook poliepen (woekeringen van het slijmvlies) in de baarmoeder zitten, dan worden die ook weggehaald.
Na de curettage
Na afloop van de curettage wordt je naar de uitslaapkamer gebracht. Na een controle kun je - als de behandeling op de polikliniek heeft plaatsgehad - meteen naar huis; anders wordt je naar je kamer teruggebracht. Er kan dan worden gecontroleerd of er geen complicaties optreden, zoals een nabloeding.
Controle
De gynaecoloog maakt een afspraak met je voor nacontrole. Tijdens die controle wordt dan gekeken of je volledig hersteld bent van de ingreep. Ook zal de arts de uitslag van het microscopisch onderzoek met je bespreken. Een curettage kan veel informatie opleveren. Het ligt aan de uitslag of je verder moet worden behandeld of niet.
Weer thuis
Het is goed mogelijk dat je na de curettage last krijgt van pijnlijke buikkrampen; je kunt hiervoor pijnstillers innemen. De eerste tien tot veertien dagen na de ingreep kan nog wat licht bloedverlies optreden, net als bij een gewone ongesteldheid. Seks mag pas weer nadat de bloeding is gestopt. Waarschuw direct je arts in geval van koorts, bij buikpijn die langer dan twee dagen na de curettage aanhoudt en/of heviger wordt, en bij hevig bloedverlies.
Menstruatie en de anticonceptiepil
Over het algemeen komt de eerstvolgende menstruatie gewoon op de dag die je normaal zou verwachten. Na een abortus of behandeling van een onvolledige miskraam kan de menstruatie langer op zich laten wachten. Meestal treedt een menstruatie na vijf of zes weken op, soms zelfs nog later. In de tussentijd kun je af en toe een beetje bloed verliezen. Na de eerste menstruatie kun je in de meeste gevallen weer gewoon met de pil beginnen. Bespreek dit met je huisarts.
Een curettage veroorzaakt normaal gesproken weinig pijn, en meestal ben je snel weer helemaal opgeknapt.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Verlies · Blighted Ovum · Buitenbaarmoederlijke zwangerschap · Doodgeboorte · Herhaaldelijke miskramen · Miskraam · Missed abortion · Molazwangerschap · Vlinderpagina · Zwanger na verlies
Gerelateerde topics