Men spreekt van een herhaalde miskraam (habituele abortus) wanneer een vrouw drie of meer miskramen achter elkaar krijgt zonder dat er tussendoor een gezonde zwangerschap is geweest.
Primaire habituele abortus wil zeggen dat een vrouw nog nooit een zwangerschap verder dan 20 weken heeft uitgedragen. Secundaire habituele abortus wil zeggen dat een vrouw wel al eerder een zwangerschap volledig heeft uit gedragen.
De kans op een miskraam wordt geschat op 15% van alle vastgestelde zwangerschappen. Maar, omdat veel zwangerschappen al eindigen voor de normale menstruatie op gang komt en dus niet alle zwangerschappen bekend zijn, wordt geschat dat de helft van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam.
Een miskraam gebeurt in 90% van de gevallen in de eerste 16 weken, in 80% in de eerste 12 weken. Bij veel miskramen die rond de 12e week spontaan optreden is het vruchtje al eerder gestopt met groeien. Het is heel normaal dat daar een week of 2 tussen zit. Wie bij een echo van 10 weken zwangerschap een hartje ziet kloppen heeft grote kans dat de zwangerschap verder voorspoedig zal verlopen.
Een herhaaldelijke miskraam kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak een bloedstolselprobleem, ook wel Proteïne C (APC) deficiëntie en Proteïne S (APS) deficiëntie genoemd.
APC en APS staat voor geactiveerd Protein C/S. Dit is een enzym dat actief wordt wanneer er een bloedstolling moet ontstaan. Dit eiwit wordt in de lever aangemaakt en is afhankelijk van vitamine K. Bij een Proteïne C of S deficiëntie hebben we te maken met een andere situatie. Het lichaam maakt dan niet genoeg APC en APS aan. Er is hier sprake van een defect in een proteïne als gevolg van een chromosoomafwijking.
Verschijnselen
Proteïne C deficiëntie en Proteïne S deficiëntie hoeven niet altijd klachten te veroorzaken. Je hebt wel een verhoogde kans op trombose en in zeldzame gevallen een longembolie. Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap trombose in de placenta ontwikkelen. In zeldzame gevallen krijgt de baby niet de benodigde voedingsstoffen en in het ergste geval overlijdt de baby (vrucht). Meestal gebeurt dit rond de 6e-8e week van de zwangerschap. Dan gaat het hartje kloppen en het bloed wordt rondgepompt word, en gaat dus circuleren tussen moeder en vrucht.
Vijf procent van de bevolking heeft een proteïne C of S deficiëntie. Daar tegenover staat wel dat het risico op een trombose vijftig procent is. Een Proteïne C of S deficiëntie is meestal erfelijk.
Trombofilie
Trombofilie is een verhoogde neiging tot het krijgen van trombose. Trombofilie kan worden veroorzaakt door een afwijking in de bloedstolling. Bij deze afwijking kan een stolsel de kans krijgen om uit te groeien tot een bloedprop die ergens in de bloedbaan een verstopping veroorzaakt. Trobofilie kan zowel aangeboren zijn als later ontstaan.
Trombofilie en zwangerschap
Vrouwen met trombofilie hebben een hogere kans op complicaties zoals pre-eclampsie, diep veneuze trombose, intra-uteriene groeivertraging, miskramen en vroeggeboorte dan normaal.
Of een preventieve behandeling met heparine (antistollingsmiddel) gedurende de zwangerschap de kans op complicaties vermindert, is nog niet helemaal duidelijk. Bij vrouwen met herhaalde miskraam als gevolg van het antifosfolipidensyndroom of een erfelijke antitrombinedeficiëntie heeft onderzoek wel aangetoond dat een antistollingsbehandeling tijdens de zwangerschap (met lage dosis aspirine en/of heparine) de kans op een levend kind aanmerkelijk verbetert.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Blighted Ovum · Buitenbaarmoederlijke zwangerschap · Doodgeboorte · Miskraam · Missed abortion · Molazwangerschap · Zwanger na verlies · Curettage
Gerelateerde topics