Men spreekt van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week spontaan en ongewild wordt afgebroken. In andere landen wordt deze grens op 20 weken gesteld. In Duitsland neemt men niet de lengte van de zwangerschap maar een gewicht van 500 gram.
Miskramen komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Zo'n 25% van alle vrouwen krijgt er in hun leven mee te maken. Wordt vanaf het moment van bevruchting gerekend, dan gaat zelfs mogelijk tot 90% van alle bevruchte eicellen voortijdig te gronde; meestal echter worden de zeer vroege zwangerschappen die in een miskraam eindigen niet eens opgemerkt, omdat een normale menstruatie volgt, of deze alleen maar een of twee dagen later komt. De helft van alle zwangerschappen eindigt dus al voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. Van alle 'vastgestelde' zwangerschappen loopt gemiddeld 15% uit op een miskraam.
De leeftijd van de moeder is de belangrijkste risicofactor: de kans op een miskraam is ± 9% voor vrouwen tussen 20 en 24 jaar, meer dan 50% voor vrouwen van 42 jaar, en zelfs tot 75% voor 45-jarige vrouwen.
Op de website http://www.dag-lief-kindje.com/ kun je veel lezen over verlies en miskramen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Verlies · Blighted Ovum · Buitenbaarmoederlijke zwangerschap · Doodgeboorte · Herhaaldelijke miskramen · Missed abortion · Molazwangerschap · Vlinderpagina · Zwanger na verlies · Curettage
Gerelateerde topics