Normaal wordt een eicel bevrucht en gaat zich delen. Er ontstaat door de celdeling een embryo en een placenta. Bij een molazwangerschap gaat er ergens in het begin iets niet goed bij de celdeling. De cel gaat zich wel delen, maar er ontstaat geen specialisatie. Alleen de placenta ontwikkelt zich. Gelukkig komt deze vorm van zwangerschap weinig voor.
Er zijn twee soorten molazwangerschappen:
- Complete molazwangerschap: hierbij wordt een eicel zonder erfelijk materiaal bevrucht door een spermacel. Het hieruit ontstane embryo is niet levensvatbaar.
- Incompete molazwangerschap: hierbij wordt een eicel bevrucht door twee spermacellen, ook dit embryo is doorgaans niet levensvatbaar.
De placenta groeit echter wel gewoon door en blijft ook het zwangerschapshormoon HCG produceren. In het begin lijkt de molazwangerschap op een gewone zwangerschap. Je hebt ook gewone zwangerschapsverschijnselen. Je HCG stijgt echter veel sneller dan bij een normale zwangerschap. Ook je baarmoeder groeit sneller dan normaal en je buik wordt sneller dik. Vaak wordt een molazwangerschap ontdekt door de echo. Hierop is geen embryo te zien. Daarnaast ontstaan er blaasjes in het weefsel door vochtophoping. Deze (mola)blaasjes lijken wel wat op een druiventros. Er is ook geen vruchtwater te zien. Soms wordt het bij de verloskundige ontdekt doordat er geen hartje wordt gevonden. Eigenlijk is het dus toeval dat een mola ontdekt wordt.
Op het moment dat men een vermoeden heeft van een molazwangerschap wordt er bloed geprikt. Zijn de HCG waarden te hoog voor de vermoedelijke duur van de zwangerschap, naast de gegevens die uit de echo gehaald worden, dan moet je altijd een curettage ondergaan. Deze curettage vindt plaats onder algehele narcose. Bij de curettage, die ze zeer nauwkeurig uitvoeren met de echo ernaast, worden de molablaasjes zo zorgvuldig mogelijk verwijderd. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek. Het duurt ongeveer 14 dagen voor de uitslag binnen is. Er zullen altijd wat molablaasjes achter blijven, maar over het algemeen worden deze door het lichaam zelf opgeruimd.
Als de definitieve uitslag na de curettage een molazwangerschap is, bespreekt de gynaecoloog het vervolgtraject met je. In de eerste plaats moet je ter controle wekelijks bloedprikken op HCG. Dit gehalte zal moeten dalen. De hoeveelheid HCG is een indicatie van hoe actief de mola in je bloed is. Daalt het HCG keurig dan is er niets aan de hand. Stagneert het of gaat het zelfs weer stijgen dan krijg je een injectie(s) met chemo. Vaak wordt ook een longfoto gemaakt omdat de molablaasjes daar als eerste naar toe gaan.
Een zwangerschap tijdens de periode na de curettage wordt afgeraden tot alle HCG uit het bloed verdwenen is. Het duurt ongeveer 3-4 maanden voor het HCG op 0 staat. Dan moet je nog 3-6 maanden wachten en vervolgens mag je weer zwanger worden. De kans op genezing is zeer groot en er is geen verhoogd risico op onvruchtbaarheid.
Er is slechts een heel kleine kans op weer een molazwangerschap. Er wordt al vroeg in de zwangerschap een echo gemaakt om te controleren of het deze keer wel goed is. Als alles goed is (en die kans is dus heel groot) mag je bij een volgende zwangerschap gewoon onder controle van een verloskundige blijven. Er zijn geen verhoogde risico´s op complicaties.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Blighted Ovum · Buitenbaarmoederlijke zwangerschap · Doodgeboorte · Herhaaldelijke miskramen · Miskraam · Missed abortion · Zwanger na verlies · Curettage
Gerelateerde topics