Zwanger worden nadat je een miskraam hebt gekregen of op andere wijze een kind hebt verloren kan een angstige en stressvolle periode zijn voor veel ouders. Je zult je in een achtbaan van emoties begeven. Het is niet ongewoon dat ouders na een verlies gevoelens ervaren als verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte.
Eén keer een miskraam betekent meestal geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Bij een aantal miskramen achter elkaar wordt de kans op een miskraam wel groter. Het is het over het algemeen niet nodig te wachten met opnieuw proberen zwanger te raken. De volgende menstruatie treedt na ongeveer vier tot zes weken op. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt. Een miskraam is niet te voorkomen, wel kan het geruststelling geven om bij een volgende zwangerschap af te spreken dat de arts een (inwendige) echo maakt.
De Wereldgezondheids Organisatie (de WHO) raadt aan om na een miskraam tenminste 6 maanden niet zwanger te worden. Nieuw Schots onderzoek toont aan dat juist snel zwanger worden na een miskraam de voorkeur heeft. Mede omdat er dan minder kans is op een miskraam of beëindiging van de zwangerschap. Ook de kans op een buitenbaarmoederlijk zwangerschap zou kleiner te zijn. Kortom: er zijn veel verschillende onderzoeken en richtlijnen. Het is verstandig om hierover met je eigen arts hierover afspraken te maken. Er is geen eenduidig antwoord te geven op wat voor jou de beste tijd is om opnieuw zwanger te mogen worden.
Bij het opnieuw zwanger worden zijn zowel je lichamelijke als je geestelijke conditie van belang. Misschien ben je er lichamelijk klaar voor, maar heb je psychisch gezien een behoorlijke klap opgelopen door het verlies. Het is belangrijk om te praten over je gevoelens. Je kunt steun ervaren onder lotgenoten. Het samen delen van een verlies en bijvoorbeeld het delen van een nieuwe zwangerschap, kan een stuk spanning wegnemen. Het horen van soortgelijke ervaringen kan steunend werken. Daarnaast is het horen van nieuwe succesverhalen vaak prettig, zeker wanneer je weer opnieuw zwanger bent of dit graag weer zou willen worden.
Wanneer je er weer klaar voor bent is dan ook per persoon verschillend. Geef jezelf de tijd om te herstellen van wat je hebt meegemaakt. Als je lichamelijk en geestelijk weer in balans bent kun je helemaal fit weer genieten van een nieuwe zwangerschap.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Blighted Ovum · Buitenbaarmoederlijke zwangerschap · Doodgeboorte · Herhaaldelijke miskramen · Miskraam · Missed abortion · Molazwangerschap · Curettage
Gerelateerde topics