Het is bekend dat kleine kinderen 'alles' in hun mondje stoppen. Kinderen doen dit om de voorwerpen en hun omgeving te ontdekken.
Kleine voorwerpen kunnen voor (kleine) kinderen levensgevaarlijk zijn, de voorwerpen kunnen klem komen te zitten in de luchtpijp, met verstikking als gevolg.
Verstikking gebeurt echter niet alleen door voorwerpen. Het kan ook voorkomen als je kind overstapt van vloeibaar naar vast (geprakt) voedsel. Als deze overgang te snel gaat, of het voedsel is bijvoorbeeld niet voldoende geprakt, kan je kind zich verslikken. Bij verslikking kan de luchtpijp geheel of gedeeltelijk verstopt raken. Zeker wanneer kinderen nog niet helemaal zijn gewend aan vast voedsel, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je je kindje de tijd geeft om er aan te wennen.
Als je kind zich verslikt en de luchtpijp raakt gesloten kan hij in paniek raken en om zich heen slaan. Het is een logische reactie, want het kind krijgt immers (bijna) geen lucht meer. Je kind kan het bewustzijn verliezen. Onderschat het gevaar van "verslikken" niet, het kan levensgevaarlijk zijn.
Voorwerpen in de neus of oren
Soms proberen kleine kinderen om voorwerpen in hun neusje of oortjes te stoppen. Als je heel zeker weet dat het voorwerp slechts minimaal naar binnen is gebracht, kun je het zelf verwijderen. Merk je dat je het voorwerp niet gemakkelijk uit het neusje of oortje kunt krijgen, ga dan meteen naar een arts. Kun je het voorwerp helemaal niet meer terugvinden, ga dan ook meteen naar een arts of naar een eerste hulp afdeling van het ziekenhuis.
Doorgeslikte voorwerpenSoms zijn de voorwerpjes die door kinderen worden doorgeslikt onschuldig en vindt je deze weer terug in de ontlasting, denk hierbij aan bijvoorbeeld een knoopje. In andere gevallen kan het echter gevaarlijk zijn, denk hierbij aan een stuk(je) ingeslikt glas. Ga in dit geval altijd naar de arts of naar de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis. Scherpe ingeslikte voorwerpen kunnen inwendig veel schade veroorzaken. Ga ook naar een arts als je weet dat je kind 'iets kleins' heeft ingeslikt, een knoopje of kraal, maar je vindt deze niet terug in de ontlasting of je kind krijgt buikklachten.
Wat te doen bij
baby's. Zodra je het vermoeden hebt dat je baby aan het stikken is, handel dan als volgt:
- bel 112;
- leg de baby over je arm, met het gezichtje naar beneden;
- zorg dat je hand het hoofdje en het nekje van de baby ondersteunt;
- klop met de muis van je andere hand 5 keer op het ruggetje;
- zie je een voorwerp in het mondje, dan mag je deze voorzichtig proberen te verwijderen. Forceer het niet en ga er NIET aan trekken als het voorwerp niet 'meewerkt';
- draai je baby op zijn rug, met zijn gezichtje naar boven en druk snel 5 keer tussen de tepels;
- draai de baby weer om;
- klop weer 5 keer op het ruggetje;
- herhaal deze handelingen totdat het voorwerp loskomt of totdat de hulp is gearriveerd.
Wat te doen bij
kinderen vanaf 1 jaar. Als je vermoedt dat je kind stikt (je kind kan niet meer ademen, praten, of verliest het bewustzijn), handel je als volgt.
- bel 112;
- ga achter je kind staan;
- maak van één hand een vuist;.
- plaats deze vuist net boven de navel tegen de buik van je kind;
- pak je vuist vast met je andere hand;
- druk nu je eigen vuist een paar keer snel tegen de buik van je kind. Druk omhoog naar het middenrif;
- blijf dit doen totdat het voorwerp loskomt of totdat de hulp is gearriveerd.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.