Het is bekend dat de baby in de buik afhankelijk is van de voedingstoffen die de moeder binnenkrijgt.
Je hebt nu extra mineralen en vitamines nodig en door gezond te eten krijg je die voldoende binnen. Er wordt wel eens gesproken over 'eten voor twee', tijdens de zwangerschap. Dit is echter wel een fabeltje. Heel belangrijk is wel het nemen van foliumzuur (het liefst al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger wilt worden). Er zijn verloskundigen en gynaecologen die ook het gebruik van extra vitamine D aanraden.
Onthoud dat de lekkerste én gezondste maaltijden bestaan uit gevarieerd voedsel. Met variëren voorkom je dat jij en je baby 'tekorten' krijgen. Let goed op de aanbevolen dagelijkse basisvoeding, zie onderstaand lijstje. Wanneer je je hier aan houdt krijgen zowel jij als je baby voldoende aan voedingstoffen binnen.
Wat je als zwangere vrouw gemiddeld per dag nodig hebt: 8-12 glazen (1½ liter) vocht, zoals water, koffie, thee, vruchtensap en frisdrank, waarvan 2 tot 3 glazen melk (producten) (300 - 450 ml);
5-7 sneden brood, bij voorkeur bruin of volkoren, dun besmeert met (dieet)halvarine;
3-5 aardappelen (150-250 gram) of 2 opscheplepels gekookte rijst (125-175 gram) of 3 opscheplepels pasta (zoals macaroni en spaghetti) of peulvruchten (125-175 gram);
3-4 grote lepels groente (150-200 gram); kies gevarieerd;
2 porties fruit (200 gram);
1-2 plakjes kaas (20-40 gram), bij voorkeur de minder vette soorten;
1 stukje vlees (100 gram), of vervang dit door vis, gevogelte, ei of een plantaardig product zoals tahoe en tempeh;
1-2 plakjes vleeswaren (15-30 gram), bij voorkeur de minder vette soorten;
1 eetlepel (15 gram) (dieet)margarine, olie of vloeibaar bak- en braadvet ter bereiding van de warme maaltijd.
Wees matig met koekjes, snoepjes en snacks. Als je veel honger hebt, kun je het best een extra boterham of een extra stuk fruit nemen.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.