De pil (combinatiepil)
Het gaat hier meestal om de zogenoemde combinatiepil. De combinatiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen. Deze is verkrijgbaar in verschillende merken, die verschillen in de combinatie, de dosering en hormonen De pil slik je gedurende 3 weken, elke dag 1. Na deze 3 weken volgt de stopweek. In deze week slik je geen pil, maar krijg je de menstruatie. De pil beschermt je ook in de stopweek tegen een zwangerschap. De combinatiepillen zijn er als 1-fasepil, waarbij je elke dag precies dezelfde hoeveelheid hormonen binnenkrijgt en als 2-en 3-fasenpil, waarbij de hoeveelheid oestrogeen en progestageen in de tabletten in de loop van de 3 weken verandert.
De prikpil
De prikpil is een injectie met een hormoon dat ook in de pil wordt gebruikt. Hierin zit het hormoon progestageen. De injectie bevat een dosering die je 3 maanden beschermt tegen een zwangerschap. De prikpil biedt je niet alleen de mogelijkheid om je menstruatie te regelen. Je menstruatie kan zeker in het begin nogal onregelmatig zijn en na verloop van tijd helemaal wegblijven. Dit betekent niet dat je minder goed bent beschermd tegen een zwangerschap. Wanneer de prikpil is uitgewerkt, duurt het een half jaar, tot soms wel een jaar, voordat je normale cyclus weer op gang is gekomen.
De minipil
De minipil bevat maar 1 hormoon, namelijk progestageen. Toch beschermt deze pil je net zo goed tegen een zwangerschap als de combinatiepillen. Deze pil is erg geschikt voor als je pas bevallen bent, en/of wanneer je borstvoeding geeft. Met de minipil heb je geen controle over de menstruatie, er is geen stopweek, omdat deze pil elke dag van de maand moet worden genomen. De menstruatie wordt minder voorspelbaar, doordat het oestrogeen ontbreekt. De menstruatie kan onregelmatig worden of kan zelfs helemaal wegblijven. Dit betekent niet dat je minder goed bent beschermd tegen een zwangerschap.
Koperspiraal
Het koperspiraaltje beschermt je 5 jaar tegen een zwangerschap. Het koperspiraaltje wordt vooral gekozen door vrouwen die weten dat ze langere tijd geen kinderen willen krijgen, en die geen hormonen willen of mogen gebruiken. Het spiraaltje moet door een arts in je baarmoeder worden geplaatst, waar het baarmoederslijmvlies zodanig verandert dat een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Het koper in het spiraaltje zorgt ervoor dat zaadcellen niet meer in staat zijn een eicel te bevruchten. Bij het gebruik van dit spiraal kan de menstruatie wat langer en pijnlijker zijn dan je bent gewend. Je kunt de menstruatie ook niet regelen.
Sterilisatie
Sterilisatie is een definitieve methode van anticonceptie. In principe is deze methode onomkeerbaar. Zowel de vrouw als de man kan voor deze methode kiezen. Bij de man worden de zaadleiders doorgeknipt en afgebonden (vasectomie). Ongeveer 6 weken na de ingreep wordt het sperma onderzocht, om te kijken of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn. In die periode ben je dus niet beschermd tegen een zwangerschap en moet je voorzichtig zijn. Bij de vrouw worden beide eileiders afgesloten door ringen of clipjes. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Er is een nieuwere vorm van sterilisatie bij de vrouw, ‘De Ovabloc-methode’, waarbij via de vagina en baarmoeder vloeibare siliconenmassa in beide eileiders wordt ingebracht, die binnen 5 minuten stolt tot zacht siliconenrubber en vervolgens als een soort van plugjes dienst doen. Als je kiest voor sterilisatie, wil je in principe geen kinderen (meer). Heel soms komen mensen toch terug van deze beslissing en kan een hersteloperatie uitgevoerd worden. Of de vruchtbaarheid zich herstelt, is afhankelijk van de manier van sterilisatie, hoe lang het geleden is en de leeftijd.
Periodieke onthouding
Onder periodieke onthouding wordt verstaan: het afzien van geslachtsgemeenschap rondom de ovulatie. Om de ovulatie te voorspellen zijn er een paar natuurlijke methodes. De periodieke onthouding dient 7 dagen voor de ovulatie te starten en duurt tot 2 dagen na de ovulatie (dit is omdat de zaadcellen gedurende die tijd kunnen overleven in de baarmoederhals).
Natuurlijke methoden
De kalender methode: hier houd je gedurende een half jaar je cyclus bij, na het half jaar kan je terugrekenen en zien wanneer je ovulaties zijn geweest.
De temperatuurmethode: Bij de temperatuurmethode is het de bedoeling dat je elke dag, voor het opstaan (en op dezelfde tijd) je lichaamstemperatuur, rectaal meet. Het progesteron stijgt onder invloed van de ovulatie tot maximaal 0,5 °C. De ovulatie kan pas achteraf worden bepaald, deze zal ongeveer 1 dag voor de temperatuurstijging plaatsvinden.
De Persona methode: Met behulp van een klein computertje wordt er aan de hand van hormoonbepaling in de urine de vruchtbare dagen bepaald (dit apparaatje wordt ook toegepast om juist zwanger te raken).
Overige methoden
Voortijdig terugtrekken (coïtus interruptus): Dit wordt ook wel ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd. Deze methode is zeer onbetrouwbaar, omdat vaak al in het voorvocht zaadcellen zitten.
Lactational Amenorrhea Methode: Wanneer je net bent bevallen en je baby in de eerste zes maanden volledige borstvoeding geeft (maximaal om de 4 uur!), dan heb je slechts 2% kans om zwanger te worden als je je strikt aan de volgende voorwaarden houdt:
- Je kind is nog geen zes maanden oud.
- Je hebt nog geen menstruatie gehad.
- Je voedt volledig op verzoek, ook ’s nachts.
- Je stelt geen enkele voeding uit.
- Je kind heeft geen fopspeen.
- Je kind krijgt geen enkele vorm van bijvoeding.
Er zijn nog een aantal methoden, deze worden hieronder kort besproken.
Implantaat
Een staafvormig implantaat wordt onder de huid aan de binnenzijde van de bovenarm ingebracht, en bevat alleen progestageen. Dit progestageen wordt gedurende drie jaar langzaam afgegeven. Na drie jaar moet een nieuw implantaat worden ingebracht. Een voorbeeld is Implanon.
Vaginale ring
De vaginale ring bevat zowel oestrogeen als progestageen hormonen. Hij moet drie weken blijven zitten, waarna in de week zonder de ring een onttrekkingsbloeding optreedt. Voorbeeld is Nuvaring.
Pleister
De anticonceptiepleister bevat zowel oestrogeen als progestageenhormonen. De pleister moet je wekelijks vervangen gedurende drie weken, waarna in een week zonder de pleister een onttrekkingsbloeding optreedt. Een voorbeeld is Evra.
Morning-aftermethode
De morning-afterpil kan worden ingenomen als een noodmaatregel als je onbeschermd geslachtsgemeenschap hebt gehad
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Zie ook deze informatieartikelen: · Voorbehoedsmiddelen