Medicatie

Vruchtbaarheidsproblemen Medicatie

Aspirine


Diverse onderzoeken hebben geconcludeerd dat een lage dosis aspirine tijden een IVF-behandeling de kans op innesteling vergroot als gevolgvan een betere bloeddoorstroming van de baarmoeder. Er is echter ook een Nederlands onderzoek gedaan onder 169 vrouwen waarbij dit positieve effect niet is gemeten. Ook bij diverse buitenlandse onderzoeken (meer dan 1500 vrouwen) werd dit effect niet aangetoond. `Meer onderzoek is nodig` is een veelgehoord advies.

Cetrotide


Cetrotide wordt voorgeschreven om een te vroege ovulatie uit te stellen. Bij een te snelle eisprong is de eicel nog niet volgroeid genoeg om tot een zwangerschap te komen. Dagelijkse injecties met cetrotide remmen het hormoon dat de eisprong opwekt waardoor de eicellen langer kunnen rijpen. De rijping wordt vaak verder verhoogd door injecties met Gonal-F

Clomid


Clomid wordt voorgeschreven wanneer er problemen met ovulatie, maar geen problemen met de eileiders zijn. Bij een onregelmatige cyclus of het uitblijven van de eisprong kan Clomid eerst worden geprobeerd.

Clomid is de meest bekende vruchtbaarheidsdrug. Het is makkelijk te gebruiken (genomen als pil, geen injectie), heeft weinig bijwerkingen, het is relatief goedkoop en is in veel gevallen efficiënt in het bevorderen van de ovulatie.

Decapeptyl


Decapeptyl onderdrukt de eigen hormoonactiviteit zodat het lichaam zelf vrijwel geen invloed meer heeft op het aanmaken van eiblaasjes. Dit wordt in een latere fase door middel van een ander hormoon (Gonal-F) geregeld. Dagelijkse injecties in de onderbuik, wisselend aan de linker- en rechterkant met Decapeptyl worden gestart vanaf week 3 van de cyclus. Het middel kan onder andere hoofdpijn en moeheid veroorzaken.

Dostinex


Het hormoon prolactine komt voor in je lichaam en stimuleert de aanmaak van moedermelk, zorgt voor veranderingen in het klierweefsel van de borsten en veranderingen in de geslachtsorganen. Ook remt het de eisprong. Een van de oorzaken is een te hoge aanmaak van prolactine is dat het de eisprong remt. Er treedt dan ook geen menstruatie op. Dostinex vermindert de aanmaak van deze prolactine, zodat het op een normaal niveau komt en de eisprong en menstruatie weer plaats kan vinden.

Gonal-F


Het hormoon Gonal-F (`follitropine alfa`) stimuleert de rijping van eicellen en de afgifte van het aantal eiblaasjes die kunnen uitgroeien tot geschikte eicellen.

Gonal-F kan in combinatie met andere hormonen ook worden gebruikt om ovulatie op gang te brengen bij vrouwen die niet ovuleren ten gevolge van een zeer lage productie van vruchtbaarheidshormonen.

Lucrin


Lucrin zorgt ervoor dat de testosteronproductie van de vrouw onderdrukt wordt. Dit hormoon wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er niet spontaan een eisprong kan optreden tijdens de behandeling op een ongewenst moment. Dit medicijn wordt vnaf dederde week van de cyclus éénmaal per dag met een injectie wordt toegediend.

Lutrelef


Bij vrouwen wordt Lutrelef gebruikt bij de behandeling van onvruchtbaarheid ten gevolge van een tekort aan het lichaamseigen gonadoreline. Bij mannen wordt Lutrelef gebruikt bij de behandeling van onvruchtbaarheid of vertraagde puberteit ten gevolge van een tekort aan lichaamseigen gonadoreline.

Menogon


Dit wordt o.a. gebruikt bij de aanvang van de zwangerschap ter ondersteuning van de zogeheten luteale fase. Menogon wordt onder andere bereid uit de urine van vrouwen na de overgang. Het bevat follikel-stimulerend hormoon (FSH, stimuleert de rijping en het vrijkomen van de eicel) en luteïniserend hormoon (LH, stimuleert de productie van oestrogenen die nodig zijn voor het vrijkomen van de eicel). Bij de man stimuleert HMG de vorming van mannelijke geslachtshormonen zoals testosteron door de zogeheten cellen van Leijdig in de testikel.

Menopur


Bij het uitblijven van de ovulatie en onvoldoende follikelrijping wordt Menopur gebruikt, waar andere behandelingen hebben gefaald. Ook bij de man kan het sperma verbeteren. Menopur kan ook gebruikt worden om meer follikels te laten groeien voor in vitro fertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische injectie (ICSI).

Ovitrelle


Ovitrelle wordt gebruikt bij vrouwen die aangewezen zijn op kunstmatige voortplantingstechnieken. Eerst worden andere geneesmiddelen gegeven om de groei en de ontwikkeling van meerdere follikels die eicellen produceren op gang te brengen. Daarna wordt Ovitrelle gegeven om deze follikels tot rijping te laten komen. De patiënte wordt geadviseerd gemeenschap te hebben op de dag van de Ovitrelle injectie en op de dag erna. Kan misselijkheid en braken veroorzaken.

Pregnyl


Pregnyl wordt verkregen uit de urine van zwangere vrouwen. Het hCG heeft hetzelfde effect op het lichaam als het luteïniserend hormoon (LH), dat wordt geproduceerd in de hypofyse van mannen en vrouwen. De hypofyse is een kleine hormoonproducerende klier, die onder aan de hersenen ligt. LH regelt samen met een ander hormoon afkomstig uit de hypofyse, het follikel-stimulerend hormoon (FSH), de werking van de geslachtsorganen (eierstokken bij de vrouw en testikels bij de man). Deze hormonen zijn noodzakelijk voor de normale groei en rijping van eicellen en zaadcellen.

Profasi


In het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen zorgt Profasi voor de laatste fasen van de rijping van de eicel(len), bijvoorbeeld na behandeling met Serophene. Ongeveer 40 uur na een profasiinjectie vindt inseminatie plaats in het IVF-centrum. Profasi wordt ook gebruikt na terugplaatsing van een embryo. Dit moet ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt voor de innesteling.

Progestan


In het kader van vruchtbaarheidsbehandelingen wordt Progestan voorgeschreven om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor innesteling. Dit is nodig omdat de eigen hormoonproductie is stilgelegd door andere medicijnen, en daardoor zelf soms nog te weinig van dit hormoon gemaakt kan worden. Progestan wordt ongeveer 12 dagen lang ingenomen.

Proxeed


Proxeed is een voedingssupplement voor de man. Het is ontwikkeld om de kwaliteit van sperma te ondersteunen, met behulp van ingrediënten die bijdragen aan de metabole processen in die cellen die sperma produceren.

Puregon


Een behandelkuur met Puregon stimuleert de ontwikkeling van follikels in de eierstok. Dit is een belangrijke stap bij verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen zoals in-vitro fertilisatie (IVF), intra-cytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) en ovulatie-inductie. Puregon is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, inclusief patronen voor het gebruik met de Puregon Pen en oplossingen voor injecties. De injecties kunnen thuis eenvoudig worden toegediend, of eventueel in een kliniek door een verpleegkundige of een arts.

Serophene


Serophene is net als Clomid is een merknaam voor het citraat van de vruchtbaarheidsdrug `clomiphene`. Zie bijClomid.

Zoladex


Zoladex wordt onder andere gebruikt in behandeling tegen matige en ernstige endometriose.

Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.

Zie ook deze informatieartikelen: · Vruchtbaarheidsproblemen · Vruchtbaarheidsbehandelingen · Vruchtbaarheidsproblemen bij de man · Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw

Gerelateerde topics

Meest gelezen informatieartikelen

    Uitslag, bultjes en vlekkenwijzer

    Aan de uitslag op de huid van je kind kun je vaak zien waar het last van heeft. Is het een kinderziekte, zijn het warmtepukkeltjes of is het toch een allergie? In onderstaande 'Vlekkenwijzer' zie je een beschrijving van verschillende soorten ......
    (939764 x) Lees meer »
  • 1e trimester (Bloedverlies)

    Veel vrouwen hebben last van wat licht bloedverlies in het begin van de zwangerschap. Normaal gesproken hebben vrouwen die licht bloedverlies hebben gehad in het eerste trimester geen problemen gedurende de verdere zwangerschap. Een beetje bloedverli......
    (317610 x) Lees meer »
  • Buikkrampjes

    Darmkrampjes bij je baby, ze horen erbij. En ja, ze gaan weer over. Maar ondertussen zit je er wel mee... Het kan voor de ouders uitputtend zijn. Je ziet hoeveel pijn je kindje heeft. Het huilen lijkt soms maar niet te stoppen, wat je ook probeert. S......
    (255123 x) Lees meer »
  • Babyvoeding

    De eerste zes maanden geven borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding je baby normaal gesproken voldoende voedingsstoffen. De hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft, verschilt altijd per kind. Volgens de kinderarts kun je gemiddeld uitgaan v......
    (205472 x) Lees meer »
  • Zwangerschapssymptomen

    Areola rond tepel wordt donkerder - Dit kan eén van de eerste symptomen zijn. Het kan al eén week na de conceptie verschijnen. Dit symptoom is het gevolg van een toename van het hCG hormoon, welke begint bij implantatie van de bevruch......
    (195902 x) Lees meer »
  • Zwanger worden 30 tips

    Als je een glijmiddel wil gebruiken neem dan bijvoorbeeld PreSeed. Vooral als je 'droog' bent hebben de zaadjes weinig kans en preseed zorgt voor een comfortabele omgeving zodat de zaadjes beter naar boven kunnen zwemmen. Let er in ieder geval op dat......
    (181833 x) Lees meer »
  • 2e trimester (Bloedverlies)

    Het kan gebeuren dat je wat bloedverlies hebt gedurende je tweede trimester. Veelvoorkomende oorzaken zijn groei van de baarmoederhals of ontstekingen. Bloedingen kunnen een bedreiging vormen voor zowel de moeder als het ongeboren kind. De meest......
    (171168 x) Lees meer »
  • Zwangerschap boven de 35

    Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om op latere leeftijd (weer) moeder te worden. Dit heeft verschillende redenen; werk en carrière, nog bezig met studie of promotie, nog geen geschikte partner, financiële zorgen, het nog niet aan kinder......
    (147004 x) Lees meer »
  • Ontwikkeling van de foetus

    Een interactief filmpje van de ontwikkeling van je baby. Schuif de sliders om de groei te zien! Het eerste plaatje toont de groei van 0 tot 8 weken, het tweede de groei van 8 tot 40 weken. Op mobiel kan het even duren voor de animatie hieronder vers......
    (142988 x) Lees meer »
  • Tandjes

    De eerste tandjes Over het algemeen krijgen baby's de eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden. Het kan ook eerder of juist veel later gebeuren. Normaal komen eerst de onderste twee snijtandjes door. Hierna volgen de twee middelste bovensnij......
    (142214 x) Lees meer »
  • Regeldagen (Borstvoeding)

    Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers als......
    (136322 x) Lees meer »
  • Doodgeboorte (Verlies)

    Als je na de 16e week bevalt van een levenloos kindje, of een kindje dat tijdens de bevalling overlijdt, heet dat officieel een doodgeboorte. Het is een verdrietige en vaak ook traumatische ervaring voor ouders wanneer hen dit overkomt. Allerlei gevo......
    (129983 x) Lees meer »
  • Slijmprop

    Tijdens de zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. De slijmprop voorkomt infecties van je baarmoeder. De slijmprop zal blijven zitten tot kort voor je bevalling. Als de bevalling er aan komt wordt de baarmoederhals opgerekt en zac......
    (128801 x) Lees meer »
  • Zwangerschapsfabels

    Waar of niet waar? Als een paar moeite heeft met het verwekken van een baby, moet de man los ondergoed dragen. Waar, volgens een onderzoek "Strak ondergoed en sperma kwaliteit". Het verhoogt de testikeltemperatuur tot een punt dat ......
    (126592 x) Lees meer »
  • Slaap (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

    Tijdens je zwangerschap heb je misschien meer moeite om in slaap te komen dan normaal. Een grotere buik, maagzuur, zorgen, rugpijn en kortademigheid leiden tot minder slaap. Je kan gefrustreerd raken over het gebrek aan goede slaap. Toch is slaap erg......
    (124185 x) Lees meer »
  • Voorhuidje (Babyverzorging)

    De penis bestaat een stam en een eikel. Het eikeltje is erg gevoelig en wordt beschermd door een dunne huidplooi. Deze huidplooi is rekbaar. Bij sommige jongetjes wordt het eikeltje geheel door de voorhuid bedekt, bij andere jongetjes is het eikeltje......
    (118388 x) Lees meer »
  • Verkorte baarmoederhals

    Sommige zwangeren horen bij de 20 weken echo dat er sprake is van een mogelijk verkorte baarmoederhals (verkorte cervix). Een verkorte baarmoederhals is korter is dan 30 mm. In Nederland en Vlaanderen wordt de lengte van de baarmoedermond nog ni......
    (117594 x) Lees meer »
  • Clusteren (Borstvoeding)

    Clusteren is een veel voorkomende term binnen de borstvoedingswereld. Het betekent kort gezegd dat een kind een bepaald deel van de dag, of soms zelfs vaker, kleine beetjes bij je wil drinken. Soms wil een kind continu aan de borst. Het is volkomen n......
    (115291 x) Lees meer »
  • Navels

    Navels tijdens de zwangerschap Zodra je buik uitzet wordt je navel, -het litteken van je eigen navelstreng-, uitgerekt. Zelfs als je een diepe navel hebt (een `innie`) wanneer je niet zwanger bent, zal je zien dat je navel eerst vlakker wordt......
    (114175 x) Lees meer »
  • Kiezen van het geslacht

    Dr. Landrum Shettles is een pionier in vruchtbaarheidstechnieken. Hij was al heel vroeg betrokken bij experimenten waarbij eicellen in een laboratorium bevrucht konden worden. Hij heeft ook jarenlang onderzoek gedaan naar het beïnvloeden van he......
    (110820 x) Lees meer »
  • Huidveranderingen

    `Zwangerschapsgloed` Je kan een stralende gloed over je gezicht krijgen. Meestal valt het anderen het eerst op. Je gezicht lijkt te blozen doordat je meer bloed hebt tijdens de zwangerschap. Er zit dan ook meer bloed in de vaten onder je wa......
    (108385 x) Lees meer »
  • Zwangerschapstests

    Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan. Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in......
    (107797 x) Lees meer »
  • Vaginale infecties (Tests voor de zwangerschap)

    Normaal is de vaginale afscheiding wittig of ietwat doorzichtig van kleur en voelt het slijmerig en plakkerig aan. In de zwangerschap is het normaal dat de hoeveelheid en de dikte van de afscheiding sterk variëren. De meeste vrouwen hebben meer afsc......
    (107636 x) Lees meer »
  • Basale Lichaamstemperatuur

    De basale lichaamstemperatuur (BLT) is je temperatuur op haar laagste punt. Normaal gesproken is dit in de morgen, direct nadat je uit bed gaat. Progesteron verhoogt je temperatuur  Het opschrijven en in een grafiek zetten van de BLT wo......
    (103730 x) Lees meer »
  • Seks (Veilig en onveilig tijdens de zwangerschap)

    Seks tijdens de zwangerschap De meeste koppels kunnen tijdens de zwangerschap gewoon seks hebben. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De mucusplug beschermt de baarmoeder tegen infecties. Seks tijdens de zw......
    (102536 x) Lees meer »
  • Geelzucht

    De baby ziet geel (Geelzucht) De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volw......
    (101012 x) Lees meer »
  • Reflux (Baby)

    Teruggeven is geen spugen Veel pasgeborenen geven mondjes melk terug na de voeding. Het te veel aan melk dat je babytje uit je borst of uit een flesje gezogen, maar niet doorgeslikt heeft, komt er langs zijn mondhoekje weer uit gelopen. Dat be......
    (94531 x) Lees meer »
  • Keizersnede (Bevallen)

    Voor veel vrouwen is het een tegenslag als ze horen dat een keizersnede noodzakelijk is. Je moet verplicht naar het ziekenhuis en dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je graag thuis zou willen bevallen. Wanneer er wordt gekozen voor een keiz......
    (93894 x) Lees meer »
  • Voeten: Pijn tijdens de zwangerschap

    Zwangere vrouwen lopen vaak veel te lang door met pijnlijke voeten, enkels en knieën. Zij accepteren dit als één van de vele kwaaltjes die hen tijdens de zwangerschap nu eenmaal overkomen. Podotherapeut Coreen Smulders: 'Een zwangerschap is e......
    (92201 x) Lees meer »
  • Zesde ziekte (Kinderziektes)

    De zesde ziekte is één van de vlekjesziekten bij kinderen. Nog maar pas is bekend dat het wordt veroorzaakt door een virus. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 3 maanden en 3 jaar. Voor de zesde ziekte bestaat ......
    (88479 x) Lees meer »
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50