Voordat je bent bevallen van je kindje, zal het soms moeilijk zijn om je voor te stellen hoeveel tijd de hele verzorging straks in beslag zal nemen. Misschien denk je erover om een aantal dagen minder te gaan werken na het zwangerschapsverlof, maar twijfel je eraan of jullie dit financieel gaan redden met een kleintje erbij. Door eerst ouderschapsverlof op te nemen, kan je beter bepalen hoeveel dagen het handigst voor jou is om straks weer te gaan werken en of het een financieel haalbare kaart is.
Wettelijk recht
Als je werkt, heb je volgens de wet recht op ouderschapsverlof. Dit recht geldt voor zowel jou als je partner. Om aanspraak te kunnen maken op dit verlof moet je minimaal 1 jaar in dienst zijn bij je werkgever. Voor ieder kind kan je eenmalig verlof aanvragen, zolang hij/zij jonger is dan 8 jaar. Ook voor een pleegkind, stiefkind of adoptiekind heb je recht op verlof, zolang het kind maar bij jou woont.
Je mag maximaal 26 keer je arbeidsduur per week opnemen aan verlof per kind. (situatie 2010) Als je vòòr 1 januari 2009 al verlof hebt opgenomen voor het betreffende kind, dan heb je recht op 13 keer de arbeidsduur per week.
Voorbeelden
Wijziging arbeidsduur
Mocht je meer of minder gaan werken nadat je al een deel van je ouderschapsverlof hebt opgenomen, dan wijzigt je recht op ouderschapsverlof. Het resterende deel van het ouderschapsverlof wordt als volgt berekend.
Voorbeeld
Ouderschapsverlofregeling in de CAO
Je werkgever mag in de CAO of een bedrijfsregeling, in het voordeel van de werknemer, afwijken van de wettelijke regeling. Een enkele werkgever heeft dan ook een gedeeltelijk betaalde ouderschapsverlofregeling. Vraag aan de afdeling Personeelszaken of jullie ook een ouderschapsverlofregeling in de CAO, of een bedrijfsregeling hebben en wat hier de voorwaarden van zijn.
Salaris en vakantiedagen
Over de opgenomen ouderschapsverlofuren krijg je geen salaris uitbetaald. Houd er rekening mee dat je ook géén vakantiegeld en vakantiedagen opbouwt over de opgenomen verlofuren. Dit kan afwijken als je werkgever een eigen regeling heeft opgenomen in de CAO. Informeer naar hoe het op jouw werk geregeld is.
Opnemen van ouderschapsverlofuren
In principe geldt dat je het verlof voor 1 jaar lang voor de helft van je werkweek opneemt. Dus als je bijvoorbeeld 36 uur per week werkt, dan neem je een jaar lang 18 uur per week verlof op. Natuurlijk mag je ook, in goed overleg met je werkgever, andere afspraken maken. Je kan bijvoorbeeld de uren over een langere periode dan 1 jaar opnemen, maar je mag ook voltijd verlof opnemen. Je verlof mag je in maximaal 6 delen opnemen, die ieder minimaal één maand moeten duren.
Als je je verlofuren aansluitend opneemt en in de tussentijd wisselt van werkgever, dan vervalt je recht op het restant van het verlof. Alleen als je je verlof in delen hebt opgenomen, dan mag je je openstaande recht opnemen bij je nieuwe werkgever.
Aanvragen van ouderschapsverlof
Je moet 2 maanden van tevoren toestemming vragen aan je werkgever. Sommige werkgevers hebben een speciaal aanvraagformulier voor ouderschapsverlof. Vraag dit na bij de afdeling Personeelszaken op je werk. Als je werkgever dit niet heeft, dan moet je een schriftelijk verzoek indienen.
Als je een verzoek indient om ouderschapsverlof op te nemen, dan mag je werkgever dit niet weigeren, omdat dit een wettelijk recht is. Als je een verzoek indient om de uren flexibel op te nemen, dan mag de werkgever dit wel weigeren als dit een probleem wordt met de bedrijfsvoering. Je kan dan met de werkgever overleggen of je de uren op een andere manier zou kunnen opnemen, zodat het verder geen probleem vormt.nden budget en/of kinderopvangtoeslag. Geef de wijzigingen in je loon door aan de Belastingdienst.
Geschreven door T. Boer, medewerker Personeel en Organisatie.