Wiegendood of SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) is het plotseling en onverwachts overlijden van een baby, zonder dat voor het overlijden een oorzaak gevonden wordt.
In Nederland stierven in 2006 11 babytjes (tussen één week en één jaar oud) aan wiegendood. In 2007 stierven er 14 babytjes aan wiegendood, in 2008 18 babytjes en in 2009 waren dat er 19. De cijfers voor België liggen hoger: naar schatting tussen de 100 en 150 gevallen per jaar.
Wiegendood komt bijna uitsluitend voor bij baby's jonger dan één jaar oud. Maar toch sterven in Nederland elk jaar naar schatting ook één tot vijf kindjes tussen de één en de twee jaar oud aan wiegendood.
(Nederlandse cijfers: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Niemand weet precies de oorzaak van wiegendood, maar er zijn wel een aantal factoren die het risico verminderen.
Het veiligst slaapt een baby op de rug. Uit zijligging rolt een baby al na een paar weken gemakkelijk op de buik. Leg een baby nooit op de buik te slapen. Niet één keer. Ook niet om te troosten. Soms is er een reden om van dit advies af te wijken. Doe dat alleen in overleg met uw arts. Aarzel ook niet om naar de dokter te gaan als u denkt dat uw kind een huilbaby is. Huilbaby's lopen extra risico, omdat ze vaker op de buik worden gelegd.
Het is verschrikkelijk om als ouder met wiegendood te maken te krijgen. Omdat er geen duidelijke oorzaak is, zullen ouders zich vaak schuldig voelen en een lang rouwproces tegemoet gaan.
www.wiegedood.org is een website voor ouders die met wiegendood te maken hebben gehad.
Meer informatie, cijfermateriaal en een lijst met veilig babymateriaal vind je op http://www.wiegedood.nl/
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics