Je hoort wel eens verhalen van moeders, dat `hun` kindje al na 2 weken oefenen zindelijk was. Dit is niet onmogelijk, maar wel uitzonderlijk. Het kan best een half jaar duren voor jouw kindje volledig zindelijk is, soms duurt het nog iets langer. Meisjes zijn over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongetjes.
Wanneer is je kind er aan toe?
Je kindje is er aan toe, zodra hij zelf aangeeft wanneer hij een vieze luier heeft. Het kan ook zo zijn dat je het zelf wilt gaan proberen en dan merk je snel genoeg of je kindje eraan toe is.
Beginnen met zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining houdt in dat je je kind gaat leren het toilet of het potje te gebruiken in plaats van zijn plas of ontlasting in een luier te doen. Het doel is dat je kind niet alleen overdag maar ook 's nachts droog blijft. Vaak duurt het wel wat langer voor een kind ook `s nachts zindelijk is.
Het vraagt veel tijd en energie. Begin daarom pas als je zeker weet dat je je kind een tijdje dagelijks kan motiveren, tijdens een vakantie bijvoorbeeld. Veel peuters starten met de zindelijkheidstraining op het moment dat ze bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaan. Daar zien ze dat de iets oudere peuters naar de wc gaan en dat kan motiverend werken.
Je kindje voorbereiden
Een kind leert veel van observeren. Neem daarom je kind mee als je zelf naar het toilet gaat, om het te laten zien hoe jij op het toilet zit. Je kunt uitleggen wat je daar aan het doen bent. Je kunt de peuter er ook spelenderwijs bij betrekken door het te laten helpen bij het doorspoelen van het toilet of door het toiletpapier aan te laten geven.
Starten met het potje
Je begint meestal met het potje. Zet het potje op een plekje waar je kind bijvoorbeeld graag speelt en laat hem er gerust eens met zijn kleding aan op zitten. Zo kan hij er aan wennen. Probeer op een zeker moment je kind aan te moedigen om er eens op te gaan zitten zonder luier. Als je kind eenmaal zijn eerste plasje op het potje heeft gedaan prijs hem dan, wordt maar lekker enthousiast en laat hem zien hoe trots je op hem bent! Doe dit ook de volgende keren. Als je kind eenmaal is begonnen met op het potje plassen, zal het vrij snel plas-zindelijk zijn. Op een zeker moment is je kind de gehele dag plas-zindelijk.
Als je voor het eerst met je peuter naar buiten gaat zonder luier, begin dan met korte stukjes.
Sommige kinderen vinden het eng om op het potje te poepen. Het kan daarom soms iets langer duren voordat een peuter `een poepje` op het potje durft te doen. Blijf je kind stimuleren, maar ga hem nooit dwingen. Als je kind eenmaal voor het eerst op het potje heeft gepoept, laat hem dan weer merken hoe trots je op hem bent.
Blijf altijd in de buurt van je kind wanneer het op het potje of het toilet zit en praat tegen hem of lees iets voor. Je kunt hem ook iets geven om mee te spelen, dit kan bij het poepen vaak een goede afleiding zijn.
Vergeet niet het kind te prijzen na iedere geslaagde poging en toon geen teleurstelling wanneer het niet lukt.
Nog enkele tips
Tot slot willen we ook een andere vorm van zindelijk worden onder je aandacht brengen, namelijk Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC). Hierbij ga je er vanuit dat baby's al heel jong weten dat ze moeten ontlasten en controle hebben over de sluitspieren. Als een kindje door zijn ouder(s) wordt geholpen op de juiste plek te ontlasten dan worden luiers al snel overbodig, wat een enorme besparing in geld en voor het milieu oplevert. BZC gaat over de verbale en non-verbale communicatie tussen kind en ouder en visa versa. De ouder leert van het kindje (interpretatie van signalen), het kindje leert van de ouder (houding en geluidjes).
BZC is, naast borstvoeden, co-slapen en draagdoeken, een van de 4 onderdelen van 'bindingsouderschap', maar is er niet onlosmakelijk mee verbonden. Op de 'baby's op het potje' facebookgroep kunnen ouders hierover van gedachten wisselen, vragen stellen en beantwoorden.
Mirretje25 heeft een besloten facebookgroep over dit onderwerp en voegt mensen die geinteresseerd zijn graag toe: https://www.facebook.com/groups/255142957890143/
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics