Je menstruele cyclus kan al twee of drie weken na de bevalling terugkomen. Zodra je ovuleert kun je ook weer zwanger worden. Zo kan het voorkomen dat je onverwacht erg snel na de bevalling alweer zwanger bent. Dokters adviseren om in ieder geval zes weken te wachten met seks na een bevalling.
Borstvoeden kan ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft na de bevalling. Elke keer als het kindje zuigt aan de tepel wordt namelijk hormonaal de ovulatie geremd. Toch komt het regelmatig voor dat een vrouw zwanger wordt, ondanks de borstvoeding. Borstvoeden is dus duidelijk geen waterdichte manier van geboortebeperking.
Problemen bij snel na de bevalling zwanger worden
Dokters adviseren vaak om een half jaar tot een jaar te wachten. Zo kan je lichaam herstellen van de eerste bevalling. Ben je bevallen door middel van een keizersnede dan is het belangrijk dat je dokter je goed in de gaten houdt. Het is dan mogelijk dat de baarmoederwand nog niet voldoende is geheeld. De dokter kan dan besluiten om het kind voortijdig via een keizersnede ter wereld te laten komen.
Hoewel wordt aangeraden om tot een jaar te wachten tot je volgende zwangerschap zal, als je toch sneller zwanger wordt, een snel opeenvolgende zwangerschap geen problemen opleveren. Het is echter wel belangrijk dat je onder goede controle staat.
Borstvoeden en zwanger zijn
Je kan doorgaan met borstvoeden tot laat in de zwangerschap. De moedermelk zal wel veranderen in de loop van de zwangerschap en je tepels kunnen extra gevoelig zijn. Sommige moeders zeggen ook een extra misselijk gevoel te hebben tijdens het voeden. Of ervaren een terugloop in de melkproductie. Dokters kunnen adviseren om over te gaan op vervangende voeding omdat het anders erg veel voor je wordt, zowel borstvoeden als zwanger zijn vergt veel van je eigen voedingsstoffen. Maar voel je je goed en wil je graag nog lang doorgaan met borstvoeden, dan is daar onder normale omstandigheden geen enkele belemmering voor. Je kan zelfs na de bevalling gaan tandemen: twee kindjes van verschillende leeftijden aan de borst hebben. De melk past zich na de bevalling dan automatisch aan de behoeften van het jongste borstkindje aan. En als je meerdere kinderen voedt, maakt je lichaam ook gewoon meer melk aan.
Meer informatie en tips over borstvoeding combineren met een (groot) gezin:
http://borstvoeding.aardig.be/borstvoedingstips/gezin/Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics