Het kan ook zo zijn dat je geen verhoogd risico hebt en toch zwangerschapsdiabetes krijgt. Ook heb je na de bevalling een verhoogde kans om diabetes type 2 te krijgen.
Kenmerken van zwangerschapsdiabetes:
Mogelijke gevolgen:
Behandeling
De verloskundige zal, nadat zwangerschapsdiabetes is vastgesteld, je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Je zal verder onder behandeling blijven bij de gynaecoloog, en ook in het ziekenhuis bevallen. Je krijgt één of meerdere groei-echo’s om de groei van je kindje te monitoren en om de hoeveelheid vruchtwater te meten.
De gynaecoloog zal je tevens doorverwijzen naar de internist die samen met de diabetesverpleegkundige en diëtist je begeleidt in het onder controle houden van je bloedglucose. Indien een koolhydratenarm dieet niet afdoende is, zal tot het gebruik van insuline worden overgegaan.
Indien noodzakelijk en zeker bij zwangerschapsdiabetes met insulinegebruik zal je met 38 weken worden ingeleid. Na de geboorte zal de bloedglucose van je kindje worden gecontroleerd. Indien dit te laag is, zal door middel van een infuus glucose worden toegediend. Je kindje wordt dan opgenomen op de neonatologie. In dat geval verblijf je met je kindje minimaal 48 uur het in ziekenhuis.
Nacontrole vindt zowel bij de gynaecoloog als bij de internist plaats. Ook in de jaren die komen gaan, is het raadzaam eenmaal per jaar je bloedglucose over de langere termijn (HbA1C) te laten controleren.
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics