Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
Urinetests kunnen een dag voordat de volgende periode start worden gedaan. Bloedtests kunnen zo`n 6 tot 8 dagen na de ovulatie worden gedaan.
Alle zwangerschapstests kijken naar een specifiek hormoon in de urine of in het bloed. Dit hormoon is alleen aanwezig bij zwangere vrouwen. Het heet human chorionic gonadotropin (hCG), en wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd.
Hoe wordt een zwangerschapstest gedaan?
Er zijn verschillende types zwangerschapstests die je thuis uit kunt voeren. Je koopt ze bij de drogist of bij de (online) apotheek. Bij sommige tests moet je urine verzamelen en de staaf in de urine dopen, bij andere moet je er overheen plassen. Sommige tests duren langer dan andere, ook de manier van weergeven is verschillend. Soms zoek je een enkele lijn, andere keren een dubbele lijn of een symbool zoals een plus of een min. Natuurlijk heeft elke test duidelijke instructies. De tests vermelden vaak ook een telefoonnummer voor het geval je vragen hebt over de testresultaten.
Hoe nauwkeurig zijn de thuistests?
Thuistests voor zwangerschappen zijn erg nauwkeurig. De meeste merken claimen een nauwkeurigheid van 97-98%. De nauwkeurigheid/gevoeligheid voor hCG verschilt wel per merk. Als een test niet geheel volgens de instructies is gedaan zal het resultaat minder nauwkeurig zijn. Ook belangrijk is de houdbaarheidsdatum. Als de houdbaarheidsdatum verstreken is zal de test minder gevoelig/nauwkeurig zijn. De meeste merken raden aan om de test te herhalen na een paar dagen, ongeacht het resultaat.
Als je de test te vroeg in de zwangerschap doet, zal er nog niet voldoende hCG in de urine zitten om een positief resultaat te zien. De meeste tests zullen werken rond de tijd dat je je volgende periode zou moeten hebben. (ongeveer 2 weken na de ovulatie, waarin een eitje door een eileider is afgegeven). Negatieve resultaten kunnen voorkomen als je niet zwanger bent, of als je later ovuleerde dan je verwachtte. Sommige zwangerschappen produceren heel weinig hCG. Ga naar je dokter als je denkt dat je zwanger bent en een week na de gemiste periode nog steeds geen positief resultaat ziet.
Kan de test er naast zitten?
De meeste medicijnen, inclusief voorbehoedsmiddelen en antibiotica zullen de resultaten niet beïnvloeden. Medicijnen die het hormoon hCG in zich hebben zullen dat natuurlijk wel doen. Je kan dan een positief resultaat zien terwijl je niet zwanger bent. Medicijnen met hCG worden onder andere gebruikt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Alcohol en drugs zullen het resultaat niet beïnvloeden, maar het is onverstandig om deze te gebruiken als je zwanger wilt worden.
Urine- of bloedtest? Is het een beter dan het andere? Er zijn twee typen zwangerschapstests - bloed- en urinetests. Beide tests kijken naar de aanwezigheid van hCG. De meeste vrouwen gebruiken een urine-thuistest. Deze zijn goedkoop, gemakkelijk in gebruik en ze bieden privacy. Zie je een positief resultaat? Maak dan direct een afspraak met je dokter. Deze stelt de zwangerschap met zekerheid vast door het doen van een bloedtest en een buikonderzoek(je).
De dokter heeft twee typen bloedtests. De eenvoudigste kijkt alleen of er hCG aanwezig is, en kan niet vertellen hoeveel. De tweede test, een kwantitatieve bloedtest, kan laten zien hoeveel hCG er in je bloed zit. Deze test is vaak erg nauwkeurig, en kan al vroeg zeggen of je zwanger bent.
Urinetests kunnen 2 weken na de ovulatie een zwangerschap herkennen.
Bloedtests kunnen een zwangerschap vroeger vaststellen dan een urinetest. Een bloedtest kan 6 tot 8 dagen na de ovulatie vertellen of je zwanger bent. (ongeveer een week eerder dan de urinetest).
Geschreven voor Babybytes door L. Ward, werkzaam als gecertificeerd intensive care neonataal verpleegkundige.
Gerelateerde topics