10 dingen die opa’s en oma’s liever niet moeten doen

10 dingen die opa’s en oma’s liever niet moeten doen

Als mijn kinderen een paar nachtjes bij oma en opa hebben gelogeerd dan weet ik dat we de volle laag kunnen verwachten. Want bij oma en opa gaat het er natuurlijk anders aan toe, gelden onze regels iets minder en worden ze iets meer verwend.

En ach, mijn man en ik overleven die ‘overgangsperiode’ heus wel, want daar zijn opa en oma’s een beetje voor: extra verwennerij. Maar er zijn dingen die opa’s en oma’s liever niet moeten doen. We selecteerden er tien, maar er zullen vast en zeker wel meer dingen zijn ;-)

1. Sociale media etiquette negeren

Misschien ben jij wel heel voorzichtig met het plaatsen van foto’s op Facebook of andere sociale netwerken. Maar wat als opa en oma daar helemaal niet zo mee bezig zijn en alles te pas en te onpas plaatsen van jouw kind! Voel je niet bezwaard om uit te leggen hoe jij erin staat. En dan maar een beetje in de gaten houden of ze zich eraan houden…

Lees ook:
Deze foto's geven de prachtige band weer tussen grootouders en kleinkinderen

2. Aanwezig zijn bij de bevalling

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wie ze graag bij de bevalling aanwezig willen hebben, maar als je je onder druk voelt gezet door je (schoon)ouders omdat ze er ook zo graag bij willen zijn... Daar wordt niemand vrolijk van. Het is jouw moment en dat van je partner dus stel je eigen grenzen!

3. Grote cadeaus geven zonder de ouders daar van tevoren over in te lichten

Zelf heb ik het ook meegemaakt: opa en oma die het eerste echte fietsje kochten, terwijl we dat eigenlijk heel graag zelf hadden gedaan. Dat is even slikken, maar was wel een mooi moment om even te bespreken dat we heel graag van te voren willen weten welke grote cadeaus ze in gedachten hebben vóórdat ze dat aan de kleinkinderen geven.

4. Schuldgevoel laten aanpraten over borstvoeding

Soms gaat het niet zoals je wilt en soms voel je er helemaal niets voor: borstvoeding. Aangezien heel veel moeders geneigd zijn het advies van belangrijke mensen in hun omgeving op te volgen of zich aan te trekken, is het heel vervelend als (schoon)ouders er op aandringen om borstvoeding te geven terwijl jij je daar helemaal niet goed bij voelt. Nu je daar commentaar over krijgt, begin je je zelfs schuldig te voelen terwijl dat helemaal niet nodig is.

5. Regels? Welke regels?

Als je duidelijk aan je (schoon)ouders hebt uitgelegd wat de regels zijn, bijvoorbeeld hoe laat ze naar bed mogen gaan of dat er gesnoept mag worden, en ze wijken er vanaf dan kan dat heel verwarrend zijn. Maar ook wordt het gezag van de ouders ondermijnd en dat is niet zo’n prettig gevoel.

6. Huisdieren als cadeau geven

Ook al beloven de kinderen voor een huisdier te gaan zorgen, het blijft een hele verantwoordelijkheid die toch vaak bij de ouders zelf wordt neergelegd. Dus daarom ook graag even met de ouders overleggen of dit wel een goed cadeau is.

7. “Hoe zit het met jouw babyvet?”

Ja er zitten wat extra kilootjes aan je buik en heupen en misschien wel op vele andere plekken, na de zwangerschap. En ja, je wilt er graag vanaf. Maar laat je niet opjutten door opmerkingen van je (schoon)ouders! Sterker nog: ander onderwerp graag!

8. Advies over thuisblijven of toch gaan werken

Vroeger (in de tijd van opa en oma) was het doodnormaal dat moeders thuis bleven voor de kinderen, maar tegenwoordig gaat dat er heel anders aan toe. Grootouders moeten hun (schoon)dochter dus zelf laten bepalen wat ze wil gaan doen na de geboorte van haar kind.

9. Of papa en mama het wel goed doen

Een absolute dooddoener is als grootouders in bijzijn van de kinderen de manier van opvoeden van de kleinkinderen in twijfel trekken. Als de opa’s en oma’s ergens mee zitten kunnen ze dat beter aan de ouders voorleggen als de kinderen er niet bij zijn, anders weten die ook niet waar ze aan toe zijn.

10. Kleinkinderen met elkaar vergelijken

De een is goed in leren en de ander is weer goed in sport. Maar daarom hoeft een grootouder de kleinkinderen niet per se en publique met elkaar te vergelijken. Stel dat een kind onzeker is over zijn schoolprestaties. Dan hoeft het niet te horen hoe goed een ander kleinkind is. Kleinkinderen weten dondersgoed dat ze van elkaar verschillen. Het is niet nodig om dat nog eens te benadrukken.

Wat vind jij vervelend als het om de opa's en oma's van jouw kinderen gaat?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50