10 dingen over borstvoeding waarvan ik wilde dat iemand ze me had verteld
- MarloesW
- in Voeding
- 0
- 43367
- 27/06/2020
Het hele internet staat vol met informatie over borstvoeding. Waarom het zo gezond is, wat je in huis moet halen als je borstvoeding geeft, etcetera. En tóch waren veel dingen anders dan ik me had voorgesteld. Wat had het fijn geweest als iemand me even deze dingen van tevoren had verteld! Gewoon, zodat ik een wat completer beeld had. Daarom vertel ik het jou nu.
En dat is niet erg. Maar als het continu pijn blijft doen en je het gevoel hebt dat je tepel eraf wordt getrokken dan klopt er iets niet. Bespreek dit dan met een lactatiekundige, kraamverzorgster of dokter.
Lees ook:
Nieuwe trend: Vrouwen delen massaal hun borstvoedings-tatoeage
Het kan dat het gewoon niet lukt.
Dat kan, en daar kun je niks aan doen. Je hoeft je hier dus ook helemaal niet schuldig over te voelen als je om deze reden overstapt op flesvoeding. Laat die Jamie Olivers en andere roeptoeters op het internet maar lullen. Maar…
… Als het niet lukt kun je een lactatiekundige inschakelen.
Als je heel graag borstvoeding wilt geven, maar het lukt niet, kan dit enorm frustrerend zijn. Je hóeft dan niet direct de handdoek in de ring te gooien. Er zijn namelijk lactatiekundigen die jou hier prima bij kunnen helpen. Check wel even bij je verzekering of dit vergoed wordt of dat je dit zelf moet betalen. Een optie voor als je het graag wilt.
Om de drie uur? Maak daar maar de hele dag van.
Overal lees je dat baby’s om de twee tot drie uur aan de borst hangen. Maar het is ook normaal dat ze zelfs om het halfuur willen. Voor je gevoel hangen (sommige baby’s in ieder geval) ze er 24/7 aan. Gelukkig is dit tijdelijk, anders zou het lastig worden om ooit nog een eigen leven te leiden. Wees overigens niet bang als je kindje tijdelijk veel voeding vraagt. Dit kunnen regeldagen zijn, waarop je kind extra vraagt om de melkproductie op te schroeven.
Je krijgt er reteveel honger van.
Zodra ik was bevallen wilde ik zo snel mogelijk weer m’n oude figuur terugkrijgen (hahahah, what was I thinking?). Nou, zolang je borstvoeding geeft sta je nog steeds de hele koelkast leeg te bunkeren. Dat duurt dus nog wel even. Gelukkig mag je (moet je!) 500 calorieën per dag meer eten dan een niet-lacterende vrouw, dus dat scheelt al iets.
Je valt er niet (altijd) van af.
Over afvallen gesproken. Ik weet niet of het met bovenstaande te maken heeft, maar al die mythes dat je van borstvoeding afvalt, nou daar geloof ik ook niet meer in. Wellicht andere vrouwen wel, maar ik ben er geen kilo extra van afgevallen. Helaasch.
Op een gegeven moment interesseert het je niet meer wie er allemaal je tiet heeft gezien.
In het begin was ik nogal aan huis gekluisterd omdat ik zoveel moest voeden en geen zin had om in de Albert Heijn m’n tiet er weer uit te hangen. Maar op een gegeven moment moet je wel en leer je ook om het een beetje discreet te doen. Maar daarnaast interesseerde het me op een gegeven moment ook echt niet meer wie er allemaal mijn borsten had gezien. Kom op zeg, het is maar een tiet.
Borstvoeding geven is gewoon een heel mooi moment tussen jou en je kind.
Naast dat het pijn kan doen of misschien moeilijk op gang komt, zijn er zeker ook hele mooie dingen aan borstvoeding. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik het zo speciaal zou vinden en het niet eens érg zou vinden om ’s nachts weer m’n bed uit te moeten om te voeden. Het is namelijk ook heel intiem en een speciaal moment tussen jou en je baby.
Maar soms haat je het ook gewoon.
Zo zoetsappig als hierboven dacht ik er dus niet altijd over. Soms zijn er dagen, dan wil je gewoon je bewegingsvrijheid terug. Wil je even naar de supermarkt of naar de stad wanneer je zin hebt. Wil je gewoon je tieten binnenboord houden. Dat gevoel is heel normaal, dat heeft elke borstvoedende moeder weleens.
En toch ga je het missen als je ermee stopt.
Ondanks dat het je veel meer vrijheid geeft en het veel minder gedoe is als je stopt met borstvoeding, zijn er genoeg moeders die dit bevestigen: je gaat het ook stiekem heel erg missen… Mooi was die tijd…
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)