10x wat er anders is tijdens een tweede zwangerschap
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 38410
- 26/10/2019
Voor het eerst een positieve zwangerschapstest in handen hebben, is een moment waarop je leven even aan je voorbij flitst. Je kan zowel euforisch als lichtelijk in paniek zijn bij de aanblik van dat extra streepje op de test. De tweede keer dat je het meemaakt, sta je er al heel anders in. Je weet nu immers waar die positieve test toe zal leiden. Toch is een tweede zwangerschap heel anders dan de eerste. En wel hierom.
Druk
Zit je tijdens de eerste zwangerschap nog uren schaamteloos slijtageplekken ter hoogte van je buik in je positiejurkje te aaien, heb je tijdens een tweede zwangerschap wel wat beters te doen. Je eerste kind klimt op de eettafel, heeft een boterham nodig, wil naar de speeltuin om voor de 81ste keer van de glijbaan te gaan en kan zichzelf van tijd tot tijd maar moeilijk vermaken. De uurtjes schaamteloos babytijdschriften doorbladeren zijn vervangen door de hele dag je eerste kind zoet houden.
Been there
Tijdens je eerste zwangerschap loop je bij ieder krampje in je onderbuik paars aan van de stress, omdat je je afvraagt of alles wel in orde is met de baby. Je verloskundige staat als meest gebelde persoon in de telefoon en je googlet angstvallig naar ieder symptoom. Bij een tweede zwangerschap kijk je niet meer op of om van een krampje hier of steek daar. Sterker nog: daar heb je helemaal geen tijd voor.
Kwetsbaar
De eerste zwangerschap zit je, afgezien van zo’n onzeker krampje op z’n tijd, lekker naïef op je roze wolk. Dat kindje dat in je buik groeit is een prachtig idee, maar ook wel erg abstract. “Ik moet nog maar zien of er echt een mensje in zit, en niet gewoon een Big Mac!” Tijdens een tweede zwangerschap weet je precies wat er in je buik groeit. Je kijkt verliefd naar je eerste en weet opeens heel sterk wat je te verliezen hebt, als het onverhoopt niet goed zou gaan.
Tijd vliegt
Kijk je tijdens je eerste zwangerschap de dagen voorbij en vier je een feestje tijdens iedere keer dat je een week dichterbij de uitgerekende datum bent, bij een tweede zwangerschap dénk je daar niet eens aan. Halverwege week 27 denk je: joh, ik zit al in mijn derde trimester! Wanneer is dát gebeurd?
Winkelen
Als je voor het eerst gaat babyshoppen, kom je allerlei zaken tegen waar je nog nooit van had gehoord. Met enige twijfel mik je tepelcrème, diverse babyschoentjes, een heel scala aan verschillende soorten doeken en verchroomde kruiken in je winkelmandje. Om er vervolgens nooit iets mee te doen. Daar trap je een volgende zwangerschap natuurlijk niet meer in!
Mentaal voorbereiden
Hoe ingrijpend je leven zal veranderen als je kind straks geboren is, daar kan je slechts een voorstelling bij maken, als je voor het eerst zwanger bent. Hoe het écht is als je moeder bent, daar kom je pas achter als het eenmaal zo ver is. Tijdens een tweede zwangerschap, weet je dus een stuk beter wat je kunt verwachten, geniet je bewuster van de nachten waarin je nog door kunt slapen en de momenten waarop je eerste kind even een dutje doet en jij op je gat op de bank kan zitten.
Cursussen
Zwangerschapsyoga, mindfulness, bevallingsavonden en borstvoedingscursussen: jij hebt alle lessen die er met betrekking tot de voortplanting bestaan al glansrijk doorlopen tijdens je eerste zwangerschap. Bij een tweede ga je hoogstens een uurtje in de week naar yoga, om toch nog een ongestoord momentje samen met je tweede baby door te kunnen brengen.
Papa's neus?
Gedurende de eerste zwangerschap fantaseer jij je een slag in de rondte over hoe een baby - die voor de helft van jou en voor de helft van je partner is - eruit zal zien. Zal die jouw ogen krijgen en je partners haarkleur? Inmiddels heb je daar een beter beeld van. Natuurlijk hoeven broertjes en zusjes niet per se op elkaar te lijken (soms lijkt het zelfs alsof je iets belangrijks uit te leggen hebt!), maar je weet in ieder geval al iets concreter wat je kunt verwachten over het uiterlijk van je ongeboren spruit.
Onverwacht
Keek je de eerste keer erg tegen de bevalling op? Waarschijnlijk kwam dat grotendeels voort uit het feit dat je simpelweg niet wist wat je te wachten zou staan. Inmiddels ben je een ervaringsdeskundige. Je weet hoe een bevalling in z’n werk gaat, je weet hoe je lichaam er de vorige keer op heeft gereageerd en je kunt je iets beter voorbereiden op wat er komen gaat.
Niet zeuren
Als je voor het eerst zwanger bent, ben je erg gespitst op de veranderingen in je lichaam. De eerste keer dat je niet zomaar meer je veters kan strikken staat je nog helder voor de geest. Net als het moment waarop je niet meer op je buik kunt slapen. Bij een tweede zwangerschap denk je alleen maar: niet zeuren, je moet nog zo lang. Dan haal je je schouders op, veeg je een snotpegel van de neus van je eerste en ga je weer door.
Zwanger zijn is onbeschrijfelijk bijzonder. Zowel de eerste, als de tweede, als ongetwijfeld de tiende keer. Toch verandert er veel aan de manier waarop je het beleeft, als je alles al eens eerder hebt meegemaakt. En misschien is dat maar goed ook, dat houdt de spanning er in ieder geval in!
Meer artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes op Facebook en volg ons op Twitter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)