11 vragen die elke nieuwe moeder beantwoord wil hebben

11 vragen die elke nieuwe moeder beantwoord wil hebben
  • in Baby
  • 0
  • 13680
  • 11/07/2020

Als je voor het eerst moeder wordt en na negen maanden dragen ineens thuiskomt met een klein baby’tje in je armen, zal het eerste wat je denkt zijn: en nu? Zo. Veel. Vragen! Wij geven je de antwoorden.

Hoe lang kan de baby op onze kamer blijven slapen?
Zolang als je wilt! Sommige ouders laten de baby direct op z’n eigen kamer slapen, anderen zullen de eerste paar weken of maanden de kleine bij zichzelf op de kamer laten slapen. Sommigen willen zelfs de eerstkomende jaren gaan co-sleepen in één bed. Doe waar jullie je goed bij voelen!

Is het oké als mijn baby op dezelfde kamer slaapt als een ouder kind?
Ja! Het zal een tijdje duren voordat iedereen comfortabel is met de nachtelijke voedingen en andere stoorzenders, maar er is niks mis met het feit dat de baby een kamer deelt.

Wat is dat zachte plekje op het hoofd van m’n baby?!
Die zachte plek, ook wel de fontanel, zorgt ervoor dat het hoofd van de baby uit het geboortekanaal komt tijdens de bevalling. Wees er gewoon voorzichtig mee en vermijd het constant aanraken van het plekje.

Wanneer kan ik flesjes introduceren bij mijn baby?
Als je baby borstvoeding krijgt, kun je dit het beste rond de leeftijd van zes weken doen. Eerder kan het zijn dat je kindje last krijgt van speen-tepelverwarring. Langer wachten kan ervoor zorgen dat je kindje de fles niet 'begrijpt' en kan gaan weigeren hieruit te drinken. 

Hoe vaak moet mijn baby in bad?
In de eerste twaalf maanden hoeft je baby niet vaker dan twee à drie keer per week in bad. Zorg er wel voor dat bepaalde plekken, zoals waar de luier omheen zit, vaker goed worden schoongemaakt. Zorg ook dat je daarna een zachte, hydraterende babylotion gebruikt om de huid in te smeren aangezien baby’s snel een droge huid kunnen krijgen.

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een baby?
Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Geeft de thermometer meer dan 38 graden aan, dan heeft je baby koorts. Bij baby's die jonger zijn dan drie maanden is het belangrijk altijd een arts te bellen als er sprake is van koorts! Koorts bij oudere kindjes is niet direct reden tot ongerustheid, het geeft wel aan dat er iets mis is in het lichaam. Bel als je het niet vertrouwt dus sowieso met de huisarts(enpost). 

Hoe vaak moet ik mijn baby voeden?
Je kindje bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Als je kindje goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, weet je dat hij genoeg binnenkrijgt. De eerste dagen zal de baby ongeveer 10 tot 12 keer om drinken ‘vragen’, ook baby's die flesvoeding krijgen doen dit. Na de eerste week zal de baby ongeveer 7 tot 8 keer per dag gevoed willen worden. Meer kan dus ook. Als je baby minder vaak wil drinken, check dan voor de zekerheid even bij het consultatiebureau of alles inderdaad goed gaat.

Wanneer zal het navelstompje eraf vallen?
Als je het navelstompje droog houdt, zal het er sneller af vallen. Ontwijk dus een vol bad totdat dit gebeurt. Je zal het na ongeveer twee weken eraf zien vallen. Dit kan gepaard gaan met wat bloed, maar dit is niet erg.

Wanneer zal er melk uit mijn borsten komen?
Je borsten bezitten al de eerste melk die eruit komt, genaamd colostrum, die ready to go is zodra je baby geboren is. In de paar dagen na de bevalling zou je wat tintelingen kunnen voelen omdat je melk verandert als gevolg van hormonale schommelingen in je lichaam. Baby's eerste maaltijden zullen heel klein zijn, maar wees gerust: een paar milliliter per keer is het enige wat je baby nodig heeft de eerste dagen. Daarna zal je baby meer melk per voeding willen drinken en je melkproductie wordt hier op afgestemd. 

Wat is er toch met de huid van mijn baby?
Het is heel normaal als je baby hobbelige of droge vlekken op de huid heeft na de geboorte. Neem contact op met je kinderarts voor tips of suggesties voor behandelingen zoals baby lotions. Je kunt ook eens kijken op onze uitslag- bultjes- en vlekkenwijzer. 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bronnen: 1, 2

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50