Handig: 16 borstvoedingstips!
- Laura
- in Voeding
- 2
- 4499
- 03/09/2021
Borstvoeding, de één gaat het gemakkelijk af en bij de ander lukt het voor geen meter. Hoe dan ook, we hebben maar liefst 17 verzameld waar elke borstvoedende moeder wat aan heeft!
1. Zoogcompressen
Zelf kreeg ik ze van een vriendin, want ik had er nooit aan gedacht om dit van tevoren te kopen. En ze bleken erg nodig. Vooral als je net begint met borstvoeding en jouw melkproductie en je baby nog niet op elkaar zijn afgestemd.
Lees ook
Zó haal je het beste uit je borstvoeding
2. Tepelhoedjes
Niet alleen handig voor de hygiëne, maar ook een hulpje bij het happen. Mijn baby lukte het in het begin niet goed om de tepel te pakken met haar mondje. Met behulp van het tepelhoedje lukte het aanleggen wel.
3. Jouw voedingspatroon
Natuurlijk is alcohol uit den boze als je aan het borstvoeden bent en ook cafeïne moet je met mate innemen. Verder is het belangrijk om zelf een gebalanceerd voedingspatroon aan te houden. Ik zelf heb nooit echt rekening gehouden met mijn eetpatroon, mijn baby had niet echt last van krampjes.
4. Blijf veel drinken
Zorg dat je zelf niet vergeet te drinken. Goed gehydrateerd blijven is essentieel, de melk moet ergens vandaan komen natuurlijk.
5. Hygiëne
Let goed op de hygiëne rondom de tepels. Je borsten zijn erg gevoelig voor ontstekingen. Zelf heb ik twee keer een borstontsteking gehad en dat is geen pretje.
6. Aanleggen
Ook het op de goede manier aanleggen is belangrijk. Je weet dat er een borstontsteking op komt zetten als er harde, pijnlijke plekken op je borst komen. Tip van mijn kraamhulp: leg de baby aan met het kinnetje naar de pijnlijke plek. Dan zuigt hij de verstopte melkkanaaltjes open.
7. Weet de goede houdingen
Niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Soms duurt het voeden wel een half uur en het is niet fijn om dan niet comfortabel te zitten.
8. Een goed voedingskussen
Een voedingskussen kan helpen bij het comfortabel zitten in de goede houding. Sommige vrouwen slapen er ook graag mee tijdens de zwangerschap.
9. Borstvoeding-apps
Er zijn apps waarin je je voedingsschema bij kunt houden. Dit is handig voor jezelf om terug te kijken wanneer je laatste voeding was en of jullie al een beetje een ritme creëren.
10. Boertje laten
Vergeet het boertje niet. Je baby kan flink last krijgen als je het niet doet. Tip: soms zit er tijdens de voeding ook wat lucht dwars. Als je hem tussendoor laat boeren, wil je baby misschien weer verder drinken.
11. Vraag je man om hulp
Alleen omdat jij degene met borsten, betekent het nog niet dat jij alles hoeft te doen. Vraag je man ook eens om hulp. Hij kan de baby bijvoorbeeld aangeven om gevoed te worden en hem achteraf laten boeren.
12. Koop een fijne voedingsbh
Ze zitten lekker en maken het voeden een stuk makkelijker. Investeer daarom in minimaal één goede voedingsbh.
13. Voedingskleding
Je hebt niet alleen voedingsbh’s maar ook speciale voedingsjurken en topjes. Je kunt ze makkelijk open schuiven bij het borstgedeelte om je kindje makkelijk aan te leggen.
14. Voedingsclipjes
Dit clipje doe je ter herinnering om het bh bandje aan de kant van de borst waar je de volgende keer moet voeden. Zo weet je altijd aan welke kan je moet zijn.
15. Geniet
Zie het voeden niet als een vervelend klusje, maar probeer juist te relaxen en genieten van de quality time met je kindje. Borstvoeding geven is ook het perfecte moment voor huid-op-huid contact.
16. Lactatiekundige
Mochten er problemen ontstaan tijdens het voeden, schakel dan een lactatiekundige in. Het zou zonde zijn als het niet meer gaat, terwijl er een oplossing te vinden is.
Zijn we nog een gouden tip vergeten? Laat het weten!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje